Kriminelt fra BBC

Tafatte komi-serier og kostyme-dramaer bygd på klassiske bøker tiltaler meg ikke noe særlig. Og det er hva jeg forbinder med BBC. For et par måneder siden begynte en serie på TV2 fra den engelske almenn-kringkasteren som så lovende ut etter omtalen. ‘Svindlere‘ levde opp til forventningene mine og vel så det.

Serien handler om en gjeng med svindlere i London som ser seg ut rike og umoralske mennesker som det kan være mulig å loppe for noen millioner. Seriens motto er at en ærlig mann ikke kan svindles. Dette kan høres kjedelig korrekt ut, men å se en arrogant drittsekk bli lurt trill rundt er ganske tilfredstillende. Dessuten inneholder hver episode nok tilspissinger og twists til å holde interessen oppe.

Her er det ingen høk over høk hvor svindlerne lurer hverandre. Gjengen er heller en forholdsvis vel-fungerende familie det er lett å bli glad i, uansett hvor tvilsomme metoder som blir brukt.

Manus, regi og klipping henter adskillig inspirasjon fra filmer (Tarantino, Guy Ritchies engelske ganster-filmer) og TV-serier (Ally McBeal, Six feet under) som selvbevisst bruker film-konvensjoner. Det fungerer ofte bra med ikke-kronologisk historie-fortelling, hovedpersoner som snakker inn i kamera og fantasi-sekvenser. Noen ganger beherskes ikke virkemidlene helt, som i en danse-scene som ligner på steppingen til Richard Gere i Chicago.

TV2 viste siste episode på mandag, men se etter repriser eller oppfølgere. Serien er så bra at jeg vurderer et eventuelt DVD-kjøp.

Gode erfaringer med Svindlere og omtaler i avisene gjorde at den nye detektimen på NRK, ‘Kalde spor‘, virket interessant. Konseptet er et team som gjenopptar gamle saker ved hjelp av arkiv-graving, ny teknologi og forhør.

Dobbelt-episoden i dag var krim over gjennomsnittet, men det skal mye til for å fange min interesse i denne genren. I begynnelsen virket saken opplagt med en morder som hadde tilstått. I løpet av den neste timen økte antall mistenkte og tvilen, inntil en oppklaring ble presentert. Historien og hvordan den ble fortalt var ganske ordinær krim. På et område gjorde serien en svært god jobb. Ofte ble to forhør eller situasjoner kjørt paralellt for kommentere hverandre på en effektiv måte. I hvilken grad dette er en serie-signatur eller kun brukes i denne episoden får vi se i de neste episodene. Dagens episode var nummer 2 av 11.

‘Kalde spor’ er en serie jeg ikke kommer til å ta opp på video (hvilket ofte er nødvendig på en fredag kveld), men er grei tilfeldig tidtrøyte på en sløv kveld foran TVen.

Serien er imidlertid langt mer vellykket enn ‘Cold case‘ på TV-Norge torsdager. Temaet er det samme, men den amerikanske varianten klarer ikke å utnytte det klassiske formatet til amerikanske drama-serier: 40 minutter over 22 episoder i løpet av et år. Kortere sesonger med høyere kvalitet på hver episode er nok BBCs store fordel i forhold til mange amerikanske produsenter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: