Harry Potter, nå også på film

De to første Harry Potter-filmene kan knapt kalles filmer. Handlingen gikk pliktskyldig fremover. Det var viktigere å krysse av alle favoritt-øyeblikkene i bøkene enn å lage filmer ut av bøkene. Kort sagt, skrekkeksempelet på hva som skjer hvis de mest rabiate fansen får bestemme. Scenografi, kostymer og effekter så ut som om de akkurat var rullet ut av fabrikken og kunne dyttes over ende av en fem-åring.

Derfor er det en lettelse å kunne konstatere at ‘Harry Potter og fangen fra Azkaban‘ er så god som kritikerne vil ha det til.

Den tredje boken i serien er uten tvil den beste. Hvor godt historien er skrudd sammen er tydelig på lerretet. Dessuten slipper vi den enorme mengden med nesten-interessante hendelser og beskrivelser som gjør de to siste bøkene om til mursteiner. J. K. Rowling har tatt over førsteplassen i konkurransen om å ha størst behov for en redaktør med kniv fra Stephen King, i skarp konkurranse med nesten alle nålevende SF og fantasy-forfattere.

Scenografien har blitt seriøst pusset opp. Trolldomsverden ser ekte ut, istedenfor som en glorete fornøyelsespark. Monstrene ser fremdeles ut til å kunne blåse avgårde i sterk vind, men de er ikke så halvgærne.

Den største forskjellen fra tidligere er imidlertid regissøren, Alfonso Cuarón. Alle involverte er ellers de samme som på de tidligere filmene: Bok-forfatter, manus-forfatter, skuespillere (stort sett) og (sannsynligvis) teknisk stab. Så jeg gir æren til en regissør som har forstått historien, instruert skuespillerne og brakt seerien adskillige hakk fremover. Regien er engelsk og har et stenk av Terry Gilliam.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: