Kan Bolærne diskuteres rasjonelt?

De fleste menneskene jeg kjenner er smartere enn de som skriver kommentarer i norske aviser. Så hva er da vitsen med å lese dem? ‘Politisk analyse’ av Aslak Bonde hver uke i Morgenbladet er et unntak. De kutter som regel gjennom alt utenomsnakket, både fra politikerne selv, media og ‘folk flest’.

Først tenkte jeg at disse artiklene var mer rasjonelle enn andre kommentarer. I presentasjonen av Aslak Bonde på web-sidene ‘Politisk analyse‘ blir det sagt at han mener «troverdigheten først og fremst bygges opp ved hjelp av saklige og relevante analyser». En innsikt som mangler vel så ofte i andre media-kommentarer er at «mediene ofte opptrer som politiske aktører – noe de sjelden vedkjenner seg».

Ukens artikkel handler om diskusjonene rundt salget av Bolærne til Smiths Venner. Endelig noen som sier at debatten virker noe overspilt! Hovedpoenget til Aslak Bonde er at å forandre salget er en overstyring av en statsforvaltning som har fulgt Stortingets vedtak til punkt og prikke. Politisk styring er ikke det samme som detaljstyring. Hvem ville ikke hate å bli overstyrt av sjefen etter å ha gjort akkurat som han sa? På den måten vil et vedtak om å ikke selge til Smiths venner undergrave en effektiv statsforvalting. Denne saken er langt fra det eneste eksempelet der Stortings-politikerne ikke klarer å delegere på en fornuftig måte. Jo flere slike saker vi får, jo mer vil statsforvaltningen bli preget av usikkerhet og handlingsvegring.

Ligger det ikke også en liten mistenkeliggjøring av Smiths Venner under i diskusjonen? De blir gjerne omtalt med navn og adjektiver som understreker at de er dem rare og eksotiske. Saken blir framstilt som de sære mot allmennheten. Dagens artikkel i Aftenposten om menighetens eiendomsportefølje går i denne retningen, selvom oversikten over deres samlede verdier er av allmenn interesse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: