Forvirringen er over

Nærmere 6 måneder tok det meg å komme i gjennom Neal Stephensons ‘Quicksilver’ som kom ut i september. Boken var ikke kjedelig, men den er en munnfull med sine 900 sider. Det var mer andre prioriteringer som gjorde at det tok usedvanlig lang tid å komme i gjennom den. Tiden det tok å komme i gjennom boken gjorde at jeg bestemte meg for full skjerpings og mer tid til bøker. Å komme i gjennom ‘Confusion’ på litt over 2 måneder må sies å være en fremgang, selvom det er dårlig i forhold lese-farten min for noen år siden.

Boken har vært en underholdende reise gjennom verdenshistorien fra 1689 til 1702. Og denne gangen går ferden jorden rundt. ‘Quicksilver’ konsentrerte seg om England, Frankrike, Nederland, Tyskland, med en liten tur til Amerika, i perioden 1661 til 1689. Denne gangen tar Landstrykerkongen Jack oss med til Nord-Afrika, store deler av Asia og Mexico. Jack står for de beste action-scenene i boka, bl.a. et sjørøver-angrep på en sølv-transport fra Sør-Amerika, en konfrontasjon mellom en internasjonal gjeng med sympatiske skurker og en fransk adelsmann, samt en utfordring om å svømme i en krokodille-infisert elv i India. Så spørs det hva som er meste farlig, disse fysiske utfordringene eller de politiske intrigene og kompliserte finans-spekulasjonene Eliza og Daniel Waterhouse kaster seg ut i.

Det er action i boken, men enda flere diskusjoner om nye finansmarkeder, økonomi og vitenskap. Som Neal Stephenson understreker i et intervju i Salon er ‘The Confusion’ først og fremst en bok om ideer. Han regner de tre siste bøkene sine, som mange i utgangspunktet vil kalle historiske romaner, som en del av en større genre hvor science fiction er en under-gruppe. Visjonen til denne genren er at en vellykket bok eller historie må dreie seg om interessante ideer. I bøkene til Neal Stephenson kryper og myldrer det av beskrivelser som er relevante for hvordan pengevesen og vitenskap fungerer i dag.

Bøkene leker hele tiden med anakronismer, som regel på en bevisst måte. Ord får arkaisk staving, velkjente utrykk fra i dag blir brukt i den historiske settingen og mange av personene virker moderne i tankegangen. Samtidig er det vanskelig å ta forfatteren i å skrive noe som er historisk feil. Der andre forfattere tilstrever autensitet og plumper uti med ufrivillige anakronismer, velger Neal Stephenson å vise i teksten at handlingen fra historien er skrevet av en forfatter som lever i 2004. Sånn sett ligner bøkene på en litt mer mainstream-versjon av Thomas Pyncheons ‘Mason & Dixon’. I et intervju i Wired sier han at er du hacker og interessert i vitenskap, så var det på 1700-tallet du skulle ha levd.

Lange bøker tar mer tid for meg om dagen, så det skal litt til å gå løs på en bok på nærmere 1000 sider som er en del av en triologi. Barokk-syklusen til Neal Stephenson er vel verdt bryet. Jeg ser frem til siste del, ‘The system of the world’, som kommer i september.

3 kommentarer »

 1. Anonymous said

  Waterhouse, ikke Westhouse (som i Newton, ikke Ratehroldton)

 2. Tor Andre said

  Huffda! Inkurien er rettet opp :o)

 3. Anonymous said

  Apropos forvirring

  Jeg er – som deg – veldig glad i både film, bøker og kvalitets-TV, men orddeling er jeg ikke spesielt begeistret for.
  Hva skal en si om uttrykk som «data frustrasjoner», «film kommentar», «lese-farten» og «under-gruppe»?
  Det enkleste er vel å konstatere at det er fire tilfeller av feilstaving.
  TV-omtale, derimot, er korrekt, og av den grunn vinner du en gratis tur til hjemmesiden til norges mest undersiterte pressgruppe AMO:
  http://folk.uio.no/tfredvik/amo/

  Hilsen Lille Orkidé

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: