Hvem knebler debatten i media?

Dagbladet slo følgende sak stort opp i avisen i går: «[Onsdag] stilte utenriksminister Jan Petersen og leder for utenrikskomiteen på Stortinget, Thorbjørn Jagland, opp til debatt i NRKs Dagsnytt 18 om den utenrikspolitiske redegjørelsen i Stortinget. Etter debatten skulle den profilerte forskeren Nils Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter kommentere det som hadde kommet fram. Men da sendingen var i gang, og noen få minutter før han skulle på lufta, reagerte Petersen: Han nektet å delta dersom Butenschøn fikk kommentere debatten i etterkant.»

I dag følges saken opp med en leder-artikkel som er kritisk til at NRK la seg flate for Jan Petersen. Åslaug Haga mener at dette bidrar til å kneble utenriksdebatten.

Hvordan i alle dager skulle NRKs naive og gammeldagse debatt-opplegg berike den offentlige diskusjonen? Først ville de ha to politikere til å småkjekle litt. Så skulle en opphøyd forsker småpludre med programlederen om hva politikerne sa, uten noen tilsvarsrett for dem som ble diskutert. Det er lenge siden noen har trodd at forsker er en nøytral observatør som kunne heve seg over en debatt.

Vil man ha diskusjon får man la folk snakke sammen, ikke skille dem. NRKs opplegg ville bidra til kneble debatten.

Problemet i norsk medie-virkelighet er at politikerne ikke tør å si i fra når redaksjonene oppfører seg dumt. Det tryggeste er alltid å snakke media etter munnen, uansett hvilke kreative vinklinger de lager for å fordumme debatten. Takk og lov for at Jan Petersen sa i fra, og jeg håper flere gjør det i fremtiden.

2 kommentarer »

  1. Anonymous said

    Hva får deg til å tro at Jan Peteresen ville takket ja til å stille i debatt med Butenschøn?

    Lille Orkidé

  2. Tor Andre said

    Jan Petersen sa så i en kommentar til saken.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: