Av sine egne skal man ha det

Michael Moore får en real omgang verbal juling av Christopher Hitchens i Slate i dag. Det mest iøyenfallende er at artikkel-forfatteren er og har vært høyt profilert på venstresiden i amerikansk politikk. Christopher Hitchens en av mine yndlings-skribenter, nettopp fordi han ikke sparer på kruttet når han mener noe. Jeg er ofte uenig med han, men artiklene hans er alltid interessante og underholdende å lese.

«To describe this film as dishonest and demagogic would almost be to promote those terms to a level of respectability», står det i vanlig sterk retorisk stil. Kraftigst kost er likevel påvisningen av fakta-feil og inkonsistens.

Stephanie Zacharek i Salon er mer sørgmodig der Christopher Hitchens er forbanna. Et av hennes hovedpoenger er Michael Moores forakt for vanlige folk: «He professes to feel great compassion for the common man. Yet over and over again, in movie after movie, he invites the audience to chuckle over ordinary people.»

Salon er en liberal site, så de hadde vel litt dårlig samvittighet over å slakte en fyr de i sak var enig med. Derfor har de samtidig publisert en opponent som likte filmen. Selv den positive kritikken virker imidlertid lunken.

Dessverre stemmer de negative kritikkene godt overens med hva jeg forventet etter ‘Bowling for Columbine’. Hver gang det var i ferd med å komme et godt poeng, forspilte Michael Moore det ved å gå for langt, komme med en billig spøk eller å få folk til å se dumme ut. Han representerer for meg det motsatte av Christopher Hitchens. Selv når jeg er enig med Michael Moore i sak, føler jeg meg meg uvel med måten han argumenterer på.

Kanskje vil ikke konservative motstandere være det største problemet for troverdigheten til ‘Fahrenheit 9/11’. Høyre-kreftene i USA er nok teamet bak filmen godt forberedt på. I en artikkel i New York Times som tar et overblikk over hypen rundt filmen, sier Michael Moore at han har en beredskapsgruppe som står klar til å svare på angrep.

Dokumentar-filmen som genre står imidlertid i en unik situasjon når filmen får premiere på et rekord-høyt antall kinoer til helgen. Vil dette gi seg utslag i like eksepsjonelle publikumstall? Det vil i så fall være spennende å se hvordan det vil påvirke den politiske diskusjonen i USA.

Premiere i Norge 10. September.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: