Tortur under lupen

En artikkel i Atlantic Monthly i fjor høst av Mark Bowden, ‘The dark art of interrogation’, gjorde meg oppmerksom på temaet tortur før skandalen i Abu Ghraib-fengselet eksploderte for noen uker siden. Artikkelen går grundig gjennom flere sider av fenomenet tortur: Hva det er, hvem som bruker det, etiske vurderinger og i hvilken grad det virker.

Mark Bowden skrev bok ‘Blackhawk down’ som filmen ved samme navn bygger på. Han er en grundig journalist med stor kunnskap om det militæret. Artikkelen gir en dypere innsikt enn korte avisartikler kan gi. Konklusjonen er nok noe mer pragmatisk enn mange vil like. Forhørsmetoder som nærmer seg tortur vil bli brukt noen ganger, men de må aldri være offisielt godkjent, mener journalisten. «[… W]hen the ban is lifted, there is no restraining lazy, incompetent, or sadistic interrogators. As long as it remains illegal to torture, the interrogator who employs coercion must accept the risk. He must be prepared to stand up in court, if necessary, and defend his actions.»

I artikkelen fra i høst gir Mark Bowden en positiv vurdering av Bush-administrasjonens håndtering av tortur. I ettertid har det vist seg at regjeringens håndtering har beveget seg for langt i retning av aksept. I en artikkel fra i sommer gjør derfor Mark Bowden et delvis tilbaketog på denne vurderingen, samtidig som han er konsistent med konklusjonen i den første artikkelen: «In certain rare cases keeping a prisoner cold, uncomfortable, frightened, and disoriented is morally justified and necessary; but the danger in acknowledging as much has always been that such abusive treatment will become the norm.»

Fungerer tortur? Dette er det provoserende spørsmålet Darius Rejali i Salon spør i en case study av hva som skjedde i Algerie på slutten av 50-tallet. Mange tilhengere av tortur trekker frem dette som et eksempel på at brutale metoder kan fungere. Etter en grundig gjennomgang av hva som skjedde i Algerie og andre historiske tilfeller hvor man oppnådde suksess uten bruk av tortur, tror ikke artikkelforfatteren at tortur var så effektivt: «The French won the Battle of Algiers primarily through force, not by superior intelligence gathered through torture.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: