Ekstreme kontraster

For første gang slo jeg av midt i et TV-program. Gjennom to episoder hadde tenåringssønnen til plastisk kirurg Sean McNamara mast om at han ville omskjæres. Etter å slått opp om omskjæring ‘how to’ på internet og bedt om neglsaksen til moren, skjønte jeg tegningen.

Sommeren er ikke nødvendigvis tørke på TV lenger. For tre uker siden begynte serien Nip/Tuck, en dramaserie om to leger som driver et senter for plastisk operasjon. Her er en serie som liker kontraster og provokasjon.

I motsetning til de fleste amerikanske serier føler Nip/Tuck ingen behov for å komme frem til en konklusjon. Dyrkelsen av skjønnhet og kritikk av overflatiskhet lever godt side ved side, selv på slutten av en episode. Legene i sentrum for begivenhetene illustrer dette: Troy er amoralsk og opptatt av skjønnhet, McNamara prøver å gjøre det rette og har litt selvforakt for det han gjør. Viljen til å la motsetninger leve ved siden av hverandre gjør at ihvertfall min skepsis til plastisk kirurgi har økt, ikke minsket, etter å ha sett serien.

Episodene er fulle av sort humor. Foreløpig er ofte mer sort enn humor riktignok, men i siste episode begynner det å bli en bra balanse. Alle uten mage for operasjoner bør imidlertid holde seg unna. En liten porsjon avsky hører med til de meste spektakulære scenene, for eksempel en mage-operasjon i slow motion til Strauss-vals i forrige episode eller en fettsugingsmaskin som eksploderte i første episode.

Litt provokasjon til såpe-operaen gjør Nip/Tuck vel verdt å se. Ikke kjøpe-på-DVD bra, men prøve-å-se-om-ikke-opptatt bra.

Serien går søndag 2115 på Svensk TV2 og torsdag 2130 på TV3.

Tillegg 13.09.

Matthew Gilbert i The Boston Globe analyserer andre sesong av ‘Nip/Tuck’ som går i USA nå (finalen i første sesong ble vist på TV3 forrige torsdag):

«If you think «Queer Eye for the Straight Guy» and «Extreme Makeover» will teach you how to find contentment, «Nip/Tuck» is your electroshock therapy. The men and women who seek renewal from Sean and Christian generally remain miserable […] They’re trying to escape human fate, and this is one show that doesn’t cater to denial. It is more fixated on harsh reality — especially with its gruesome surgical imagery — than any so-called reality show.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: