Dask på lanken til Bush

Amerikansk Høyesterett har nå gitt en klar kilevink til Bush-administrasjonen når det gjelder de juridiske rettighetene til fanger i krigen mot terrorisme.

En av Michael Moores påstander i bøker og den nye filmen ‘Fahernheit 9/11’ er at Høyesterett var en viktig brikke i en konspirasjon for å få innsatt Bush som President. Dersom dette er riktig, hvorfor får han da juling av de samme personene noen år senere i en så viktig sak for administrasjonen?

Jeg ville ha foretrukket å se Gore i ledersetet i USA, men politiske diskusjoner om amerika må bli mer enn sammensvergelsesteorier og mistenkeliggjøring av motiver. Det er ikke tvil om at Høyesterett i USA er politisk utnevnt, men samtidig forgår arbeidet innenfor en juridisk ramme. Dette gjelder dommen om fangers rettigheter under krigen mot terror, og det gjaldt dommen om president-avstemningen i 2000.

1 kommentar »

 1. Anonymous said

  Det kan nok meget godt tenkes at det er en politisk konspirasjon på gang, men personlig mener jeg at dette er et sånt ord som folk liker å slenge rundt seg hver eneste gang det har seg slik at noen samarbeider om å få til noe.

  Bush Sr. innsatte i sin tid opptil flere høyesteretts dommere. Dette var i utgangspunktet en av hans oppgaver som president. Slik sedvanen er i USA innsatte han personer som er kompatible med seg selv, politisk sett. I dette tilfellet vil det da si gode republikanere. Det er ingenting uvanlig med dette.

  Senere, under valgkampen mellom Gore og Bush Jr, viste det seg at de samme dommerne ble nøkkelpersoner i kampen om å komme seirende ut av valget i Florida, som ble den avgjørende staten i valget av president.

  Jeg tror neppe Bush Sr. var klar over da disse dommerne ble innsatt hvilken rolle de ville få i sønnens valgkamp 10 år senere.

  Det var flere faktorer som gjorde at Bush Jr. kom seirende ut av denne kampen. Det endte til slutt med at det ikke var antallet stemmer som var avgjørende, men hvilke stemmer som ble funnet gyldige. Og her har nok ikke Bush Jr. akkurat tatt noen skade av at høyesterettsdommerne er politiske allierte, og at sågar hans bror Jeb Bush er guvenør i Florida.

  Men å kalle dette en konspirasjon? Ærlig talt… Bush valgte sin taktikk utifra de midlene og kontaktene han hadde til rådighet. Og denne taktikken, koblet med valget av feil taktikk hos motparten Gore, var avgjørende. Valgsystemet i USA er transperant nok at alle som er interesserte kan se nøyaktig hva som skjedde. Og hvorfor.

  Selv om det nå er de samme dommerne som gir Bush-administrasjonen verbal juling når det gjelder amerikanske krigsfangers rettigheter, er dette i og for seg ingen overraskelse. Her snakker vi om fanger som blir holdt uten lov og dom, under tildels umenneskelige forhold og blir utsatt for mishandling og tortur. Slik sett føyer amerikansk høyesterett seg inn i en lang rekke av kritiske røster. Både innen USA og i verden forøvrig.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: