Ukens amerikanske filmpremierer

‘Spiderman’ er det ikke mer å si om. Kritikker og salgsrekorder tyder på at oppfølgeren innfrir. Eneste problemet nå er å unngå å spenne forventningen så høyt at alt må bli en skuffelse. Billetter er bestilt til fredag på første forestilling på Colosseum, så da får vi se.

Av de nye filmene denne helgen er jeg ganske gira på ‘Before sunset‘ hvor paret fra ‘Before sunrise’ møtes igjen. Filmer som er rene samtaler, f.eks. ‘Min middag med André’, er blant mine favoritter. Derfor ser jeg frem til både Jim Jarmusch nye film ‘Coffee and cigarettes’ og ‘Before sunrise’.

Å si at man liker en genre betyr at det er gøy å se selv en dårlig film i genren. Romantikk har jeg lav tålmodighet med, med mindre de involverte synger. ‘Before sunrise’ er imidlertid blant mine favoritter: To mennesker som møtes tilfeldig i Wien, fører en samtale, blir (muligens) forelsket og drar fra hverandre for (muligens) aldri å treffes igjen.

Nå vet vi ihvertfall at hovedpersonene treffes igjen i Paris 10 år etter. Denne gangen har de bare 80 minutter på seg til å få sagt det de vil si før flyet til Jesse forlater Paris. Hele filmen foregår i sanntid på disse 80 minuttene.

Kritikken er hovedsaklig positiv. Linklater har et godt øre for rytmen i språk og samtaler. Personene tar kanskje seg selv litt alvorlig, men det er vel nødvendig hvis samtaler skal være realistiske. A. O. Scott skriver i New York Times at «they have now flirted and argued their way through two movies completely oblivious to what anyone else might think of them, and it is their indifference to the audience that makes them so fascinating.»

Regissøren er intervjuet i Salon i forbindelse med den nye filmen.

Den siste store filmen denne helgen, ‘The clearing‘, ser ut som en litt for seriøs thriller. Robert Redford spiller en millionær som blir kidnappet av misfornøyd ansatt, Willem Dafoe, mens lidende hustru Helen Mirren lider hjemme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: