Dronning Maud-pudding

På vin-baren Cavour 313 i Roma drakk jeg i mars en fantastisk dessertvin. Etter å ha kjøpt med meg en flaske hjem til Norge, var det nødvendig å finne en god dessert å drikke den til.

Kaker i Italia, som Tiramisu og Zuppa Inglese, blir ofte servert i porsjonsbolle som en pudding. Brennevin er en typisk smakstilsetning. Alt dette fikk meg til å minnes en julefeiring i barndommen hvor familien fikk servert Dronning Maud-pudding. Noen tradisjon ble det imidlertid ikke, da bare moren min og jeg satt pris på desserten.

Til påske fikk jeg lurt oppskriften ut av moren min. I ettertid har jeg også funnet noen versjoner på internett, som ikke virker på langt nær så gode. Om ikke annet var det litt informasjon om hvor desserten kommer fra på en av disse oppskriftene. Den ble servert Dronning Maud ved en anledning hun besøkte Haugesund. Så hva blir det neste? Märtha-pasta og Ari-cocktail?

Desserten gjorde ihvertfall stor suksess på en innflyttingsfest, og her er oppskriften:

  • 8 plater gelatin
  • 5 eggeplommer
  • 5 ss sukker
  • 1/2 liter kremfløte
  • 1/2 dl rom
  • jordbærsyltetøy
  • revet kokesjokolade

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk fløte til krem. Legg gelatin i bløt i kaldt vann, og smelt den deretter forsiktig i mikroen med rom uten at det koker. Rør gelatin og rom inn i eggedosisen. Vend deretter alt forsiktig inn i kremen. Dermed har du fromasjen! Legg deretter jordbærsyltetøyet, fromasj, sjokolade og fromasj i så mange lag du ønsker, begrenset av bollen og mengden du har laget.

Puddingen stivner ganske raskt i kjøleskapet. Jeg synes fromasj-guffa så litt for tynn ut til å legge jordbærsyltetøy på, så jeg lot den stå fra reklamepause til reklamepause under OC. Da tenderte den mot å bli i tykkeste laget.

Resultatet blir nok enda bedre neste gang. I ettertid oppdaget jeg at sukker-mengden jeg hadde i var mindre enn det som sto i oppskriften. Det fungert veldig bra, så jeg anbefaler 3 ss. Litt mer rom er helt greit, men ikke mye mer. Sjokoladen kan gjerne være av en mørkere type. Til slutt hadde det vært godt med ferske jordbær, men siden dette er det eneste som er skikkelig søtt bør de sukres godt eller blandes med litt syltetøy.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: