Den lille Iliaden

Kritikken av Troja var mer overfladisk enn filmen selv. Greit nok at den ikke var et mesterverk, men jeg synes likevel den var bedre enn omtalene skulle tilsi.

Karakterene og deler av handlingen var langt mer trofast til Iliaden enn filmen gies kreditt for. At motivasjonen til karakterene blir kastet på båten i manuset, gjør imidlertid Troja til tider uforståelig. Helten i en Hollywood kunne kanskje ikke være homse. Problemet er at det virker ganske absurd når Akilles plutselig går bananas fordi ‘fetteren’ hans dør.

Slagscenene og duellene er godt utført, særlig kampen mellom Hector og Akilles mot slutten. Etter Priams besøk i teltet til Akilles faller filmen helt sammen. Det eneste jeg klarte å tenke på under plyndringen av byen var hvordan trojanerne klarte å rulle trehesten opp sanddynene.

Alle er imidlertid ikke like overflatiske som meg og avis-kritikerne i bedømmelsene av filmen. Daniel Mendelsohn gir en grundig og engasjert omtale i New York Review of Books. Han sammenligner den blant med ‘Den lille Iliaden’ og andre verk som omtaler de samme hendelsene som Homer. De fleste har gått i glemmeboken.

«One reason that we don’t hugely regret the absence of most of the lost epics is, in fact, the greatness of the two surviving Homeric epics: each a masterpiece that stands easily on its own, neither needing a prequel or a sequel,» sier Daniel Mendelsohn.

Han bruker blant annet Aristoteles for å vise hvordan Troja kommer til kort i forhold til kildematerialet. Med en så velskrevet artikkel og interessante synspunkter er det en fornøyelse å se en film jeg likte ganske godt bli slaktet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: