Russland våkner

Aldri har det vært bedre muligheter for å bli kjent med film fra hele verden. Stadig dukker det opp nye land med en dynamisk og interessant filmkultur. Det unike med moderne media som Internet og DVD er at selv de mest kuriøse ting kan skaffes av de som er interessert. Hollywood-produkter dominerer fremdeles, men det er i hvert fall mulig å få tak i alternativene.

Den engelske avisen Telegraph beskriver i en artikkel den russiske filmindustrien. Først en bønn: Ikke flere dumme ordspill på Hollywood. Av en eller annen grunn prøver artikkelforfatteren seg på Stollywood.

Etter kommunismens fall fikk filmskapere i Russland en tøff trykk. Alexander Novikov, rektor på Moskvas filmskole, sier i artikkelen med et smil “Jeg må si at den elendige kapitalismen deres har skapt problemer for oss.” I begynnelsen av 90-årene kom det kun ut 10 – 12 hjemmeproduserte filmer.

Nå begynner kjempen i øst å våkne til live. “Russian cinema now seems the debutante who may be late for the ball but is determined to turn heads,” forteller Telegraph.

Spørsmålet er hva vi kan ha håp om å se her hjemme. For det først vil forhåpentligvis gulløven på Venezia-festivalen fra i fjor dukke opp, ‘ The Returner ‘ av Andrei Zvyagintsev. En underskog av populære filmer og lavbudsjett-produksjoner er det sikreste tegnet på et vitalt film-miljø. På Brafilm-listen min har jeg actionfilm, Antikiller, som har gjort stor suksess i Russland.

Med denne spennvidden kan det være verdt å følge med på hva som kommer fra Russland i årene fremover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: