IKEAs evangelium

Møbler i flate pakker kjøpt på varehus er ingen selvfølge. Idéen ble først unnfanget i Sverige i 1956. Avisen Guardian forteller IKEAs historie i en lang, god og underholdende artikkel.

I løpet av sin levetid har bedriften vært en håndsbredd fra døden flere ganger. I 1970 brant IKEAs første varehus i Stockholm ned. Konkurrenter i Sverige nektet å kjøpe produkter fra alle som handlet med bedriften de første årene. I 1994 ble det kjent at gründeren Kamprad hadde hatt forbindelser til svenske fasistiske organisasjoner. I dag har IKEA suksess med 186 butikker over hele verden. De påstår å ha levert 10 % av alle senger i Europa.

På godt og vondt har bedriften et klart budskap og en klar idé om hva de vil. Etter et besøk på IKEAs hovedkontor i Sverige sier journalisten: «The creepy sense that Ikea is something more than just an extremely successful capitalist enterprise – that to work for it is to work for some kind of cult, albeit a cult that worships untreated pine and Allen keys – doesn’t take long to make itself felt in Älmhult.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: