Terminator som guvernør

«Absurd sirkus» var hovedbudskapet i en dokumentar fra guvernør-valgkampen i California som ble sendt på NRK i går. Bakgrunnen var blant annet at Arnold Schwarzenegger stilte opp og gikk av med seieren.

Programmet var rotete og uklart. For norske seere var det nok en del ny informasjon om bakgrunnen for valget. Men hvorfor ble tilfeldig utkledte tullinger i Hollywood intervjuet, men ikke en eneste viktig journalist eller politisk kommentator? Det var nok å være kritisk til i valget, men de viktige sakene druknet i poengløse innfall. Hadde det hele enda vært morsomt som Michael Moore, kunne inkompetansen vært tilgitt.

I Norge var all nyhetsdekning fra valget ribbet for fakta. Isteden var det side opp og ned hvor journalisten himlet med øynene. Så hva er mest overflatisk? Å velge en skuespiller som guvernør eller å skrive om et valg uten å forklare bakgrunnen og sakene?

Mest interessant er det at Arnold Schwarzenegger ser ut til å beherske det politiske håndverket like bra som valgkampen. Om det han får gjennomslag for er til det beste for California er en annen sak.

Journalisten Connie Bruck har skrevet et portrett av guvernøren i New Yorker for noen uker siden. Hun sier om det Arnold Schwarzenegger har utrettet så langt: «To the surprise of many Californians, he has proved to be a very skillful politician… Critical to his effectiveness, though, is the fact that he has harnessed [his] skill set to a moderate agenda, and embraced bipartisanship in a way that sets him, as a Republican, far apart from the Bush Administration».

Den politiske linjen han har valgt er egenrådig og ofte på kollisjonskurs med den sittende presidenten. Han er sosialt liberal, men økonomisk konservativ. Spørsmålet er derfor om Arnold Schwarzenegger på et tidspunkt kan komme på kollisjonskurs med de rådende kreftene i det republikanske partiet.

Tillegg 19/07:

Kanskje var Schwarzeneggers suksess bare nybegynnerflaks. En artikkel fra Guardian på Salon forteller at guvernøren begynner å få problemer. Drakampen om årets budsjett går på overtid. Og hva sier Terminator om sine motstandere? «I call them girlie men.» Meget veltalende, Arnold.

Tillegg 28/07:

Washington Post melder at Schwarzenegger har klart å løse opp i budsjett-flokene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: