Israel har tapt

Når Terje Røed-Larsen i forrige uke kritiserte de palestinske selvstyre-myndighetene har han nok visst hva som rørte seg. Yassir Arafat er nå sterkt presset, ikke av Israel, men sine egne.

Strid blant palestinerne hjelper Sharon lite. Han har sine egne problemer som ikke løses av å bli kvitt Yassir Arafat. En fred krever forhandlede løsninger. Hvem skal Sharon forhandle med når han er kvitt sin erkefiende?

I følge den jødiske journalisten Richard Ben Cramer stikker Israels problem enda dypere. Okkupasjonen av Vestbredden og Gaza har rett og slett ødelagt viktige demokratiske og kulturelle verdier i landet. I ‘How Israel lost’ beskriver han hvordan disse sårene, etter hans mening, i stor grad er selvpåført.

Salon har i går to interessante artiker med bokomtale og intervju med Richard Ben Cramer. På den ene siden støtter han varmt opp om idéen om staten Israel, på den andre siden fremfører han sterk kritikk av okkupasjonen av palestinske områder. Både palestinerne og isralerne er belastet med politiske ledere som undergraver muligheten for fred.

Den som har formet min holdning til konflikten rundt Israel mest er Martin Buber. Han var i sin ungdom aktiv sionist. Under den andre verdenskrig flyttet han til Israel. Etter krigen var han stadig i klammeri med Ben-Gurion, landets første statsminister, fordi Martin Buber mente det ble ført en skadelig konfrontasjonslinje med palestinerne.

Her hjemme blir anti-semittisme og Israel rørt sammen til en uhellig smørje av mange som deltar i debatten. Forhåpentligvis kan en debattant som Richard Ben Cramer og et historisk eksempel som Martin Buber gjøre det mulig heve en kritisk debatt over beskyldninger om jødehat.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: