Informasjonsflyt nødvendig for å unngå 9/11

Mangel på fantasi blir fremhevet i overskriften i Aftenposten som grunnen til hvordan 9/11 kunne skje. Her har nok avisen lagt litt for stor vekt på uttalelsene fra kommisjonens leder, Thomas Kean, under pressekonferansen når resultatet ble lagt frem. Rapporten som helhet gir ikke grunnlag for å hevde dette.

VG og Dagsavisen legger vekt på alle mulighetene etterretningsorganisasjonene hadde til å legge kjelker i veien for terroristene. Dagbladet beskriver øverst i artikkelen foreslåtte reformer for å gjøre USA mer foreberedet på å håndtere lignende utfordringer i fremtiden.

Interessant å se hvor forskjellig innfallsvinkler norske aviser har til rapporten. Med et omfattende dokument på flere hundre sider er det vanskelig å gi et dekkende og enhetlig sammendrag. Jeg liker nok Dagbladets positive vinkling best, mens Aftenposten kommer dårligst ut.

En artikkel i Slate mener mangelen på incentiver for å samarbeide og bringe frem informasjon var hovedårsaken til katastrofen. Dersom etterretningen ikke føler at presidenten er interessert i informasjon, vil den ikke nå frem til han. Rapportene fra undersøkelser av etterretningsarbeidet foran Irak-krigen i USA og England har vist dette til fulle.

Omorganiseringer av etterretningen er forsøkt før, men det hjelper lite hvis det ikke er en kultur for å utveksle informasjon og diskutere åpent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: