Ukens amerikanske filmpremierer

Når til og med Harry Knowles på Ain’t It Cool News slakter ‘Catwoman‘, så er det ikke håp: «[R]ewarding this film with box office dollars will just breed further contempt for the medium.» Han pleier som regel å se det positive i alle filmer. Stinkbomben Van Helsing likte han ganske godt. Generelt er det lenge siden en film har blitt utsatt for en så unison slakt.

Da er ‘Bourne Supermacy‘ mer lovende. ‘Bourne identity’ i 2002 var en hyggelig overaskelse. Produksjonen hadde vært preget av krangel og uoverenstemmelser. Uansett hvordan pølsen ble stappet, resultatet var en voksen og spennende action-film.

Mann som våkner opp uten hukommelse er den ultimate hooken på en historie. Helten og publikum er i samme situasjon og må sammen finne ut hva som skjer. David Edelstein i Slate mener den siste filmen på en måte er eksistensialistisk: «Bourne doesn’t have much of a self, but he acts. The Bourne Supremacy doesn’t have much of a self, either, but that marvelous action is identity enough.»

Med unntak av regissøren, er laget bak det samme. Et tilskudd til skuespillerne er Oksana Akinshina. Hun spilte hovedrollen i Lilja 4-Ever. I ‘Bourne’ spiller hun en liten rolle som en jente som Jason Bournes gjennom et attentat sørget for ble foreldreløs.

Historien høres nesten nostalgisk ut med sine spioner i en verden uten terrorisme. Omtalene er overveiende positive, selvom plot og skuespillere ikke er bedre enn de må være. Mine to favoritt-kritikere, Charles Taylor i Salon og David Edelstein, poengterer gode løsninger på action-scenene i oppfølgeren. Hong Kong-action begynner å bli en klisjé, derfor er det godt å vite at klassisk amerikansk action fremdeles kan utføres bra.

Norsk premiere er 1. oktober.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: