Russisk mafia-thriller

Populærkultur definerer i stor grad nasjonal karakter i den moderne verden. ‘Anti-killer’ bygger  på en bestselgende bok og var den mest populære filmen i Russland 2002. Filmen kan derfor si mer om landet enn en Hans-Wilhelm Steinfeld-reportasje.

En politimann går i fengsel under Sovjet-tiden. Når han blir sluppet fri er alt i byen styrt av flere konkurrerende gjenger med brutal mafia. Politiet og alle andre samfunnsinstitusjoner er maktesløse. Midt i denne situasjonen slippes en gammeldags kommunistisk purk løs. Drømmen om å reise til Cuba blir ikke oppfylt før kaoset blant gjengene er ordnet opp i.

I begynnelsen av filmen er situasjonen ganske uoversiktlig med 3 hovedgrupper og flere undergrupper som konkurrer om makten. Det er heller ikke alltid klart hva som er flashback og nåtid. For en gangs skyld savnet jeg at noen stoppet opp og holdt et lite foredrag. Litt exposition hadde vært av det gode.

I fjor ble filmen og ekstra scener brukt til å lage en TV-serie i 3 episoder. Kanskje var den politiske situasjonen i mafiaen klarere da. Først halvveis ut i filmen forsto jeg hva som egentlig foregikk.

Situasjonen er typisk pulp i sin brutalitet og moralske ambivalens. Amerikanske mafia-filmer har nok påvirket ‘Anti-killer’, men stoffet er omformet og gjort russisk.

De store action-scenene er kaotiske og temmelig cheesy. En herlig røre av slag, spark, skudd og umotiverte bil-eksplosjoner imponerer ikke meg – selv i slow-motion. I mindre scener, hvor regissøren ikke har overlatt all kontroll til stunt-menn og klipperen, fungere det bedre. En knivkamp mellom en av mafia-lederne og en politimann mot slutten engasjerte meg mer enn de store action-scenene.

‘Anti-killer’ er en thriller-utgave av den tyske filmen ‘Goodbye, Lenin!’. Grunnen til suksessen i Russland ligger nok i spenningsforholdet mellom et kaotisk, voldelig mafia-miljø og et nostalgiske forholdet til Sovjet-tiden. Med sine pulp-røtter vil den neppe i like stor grad gå hjem blant Gimle- og Cinematek-gjengere.

Filmtidsskriftet Kinokultura har publisert en grundig omtale av Anti-Killer. New York Times hadde tidligere i uken en omtale av en ny russisk film, ‘Night watch’, som slår alle sommerens store Hollywood-filmene ned i støvlene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: