Overfladiske europeere

For fire år siden skrev flere norsk aviser om en reise-artikkel i New York Times hvor norsk gjestfrihet fikk gjennomgå. Telemarks-bonden som eide stedet som ble omtalt tok kraftig til motmæle. Han uttalte at amerikanske turister som bare var interessert i McDonalds var uønsket.

Den upopulære gjesten, journalisten Bruce Bawer, har nå skrevet et essay i Hudson Review hvor han tar for seg Europas holdning til USA på bakgrunn av ferske bøker og egne opplevelser. Store deler av hans erfaring er fra Norge, så vi får kanskje mer oppmerksomhet enn vi kunne ønske oss.

Negative holdninger til USA gjennomsyrer media og meninger i Norge og Europa. Amerikanere har vanligvis ikke vår verdensdel høyt nok oppe på radaren til å gidde å ta til motmæle. En grundig og rasjonell gjennomgang av europeeres holdning til USA er derfor både interessant og underholdende.

I utgangspunktet var Bruce Bawer imponert over et land der de fleste leste flere aviser om dagen. Etter en stund begynt han å se på innholdet, hva vi leste. Da var han mindre imponert.

Etter hans mening er nordmenns kunnskap om USA langt mindre enn vi tror. Stort sett er den basert på film og TV. Som eksempel nevner han «the sixtyish Norwegian author and psychologist who, at the annual dinner of a Norwegian authors’ society, told me she’d been to San Francisco but never to California. » Og vi som trodde det bare var amerikanere som hadde dårlig geografi-kunnskap!

Færre leser aviser i USA, men det er ikke tvil om at kvaliteten på de store amerikanske avisene er høy. Bredden i synspunkter er dessuten langt større enn i Norge: «[W]hile Americans’ relative indifference to foreign news is certainly nothing to crow about, the provincial focus of Norwegian news reporting and public-affairs programming can feel downright claustrophobic… Most Norwegians are so accustomed to being presented with only one position on certain events and issues (such as the Iraq War) that they don’t even realize that there exists an intelligent alternative position. »

Jeg har irritert meg over det samme selv. Nordmenn var overbevist om at de kunne vite hvordan Scwharzegger ville fungere som guvernør ved å ha sett han spille enkle action-helter på film.

Reel debatt om Irak-krigen var nesten fraværende. Alle var mot krig eller veldig mot krig. Et ordskifte med så liten spennvidde i synspunkter kan knapt kalles en diskusjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: