Supermann-mytologi og en dash såpeopera

Supermann har oppnådd en mytologisk status som gjør at selv mennesker som ikke leser tegneserier kjenner hovedtrekkene i historien. ‘Smallville‘ leker med forventningene våre. Alle vet at Clark Kent og Lex Luthor vil bli dødsfiender. De første årene i ungdomsserien er de bestevenner.

Sendingen av Smallville på TVNorge har vært usedvanlig oppdatert i forhold til hva som har gått i USA. Gårsdagens sesongfinale hadde premiere for bare 2 måneder siden.

Episoden starter spektakulært med Kara, navnet på Supergirl i tegneserien, som ankommer gården til familien Kent. Hoveddelen av episoden går dessverre med til en skravlete og omstendelig oppsummering av konfliktene som har bygget seg opp gjennom sesongen: Clark trekkes mellom adoptivfamilien sin og arven fra Krypton, Lex får utløp for sin ødipale følelser ovenfor sin brutal far og Lana drar til Paris.

Finalen gir likevel et sug i magen, særlig øyeblikket da Clark Kent sier i fra til Lex Luthor at vennskapet deres er over. Nå begynner fiendeskapet!

De siste minuttene er en effektiv montasje til klassisk musikk uten dialog som etablerer cliffhangerne til neste sesong: Lex Luthor blir forgiftet, faren til Clark ligger døende og venninnen Chloe ser ut til å være drept i en bombeeksplosjon. Supermann selv er fanget i en annen dimensjon av Jor-El, hans virkelige far.

Ironien i at vi vet mer om hva som skal skje enn hovedpersonene er det mest interessante ved serien. Utviklingen av karakteren til Lex fra å være en velmenende venn av Clark til å bli stadig mer utspekulert er fascinerende.

Smallville tolker Supermann-mytologien på nye måter. Et fanboy-hjerte gleder seg over to episoder hvor Christopher Reeve, skuespilleren fra Supermann-filmene, spiller dr Swann som hjelper Clark Kent med å finne ut mer om sin historie.

Ungdomsserie-faktene med vennskap som spennes til bristepunktet og komplisert kjærlighet er ikke så spennende. Det er bare å innse at dette bidrar til å gjøre serien populær, så vi får godta Lana løpende ut av låven med tårevåte øyne et par ganger til.

I forhold til målestokken Buffy klarer ikke Smallville å være like morsom og engasjerende. De lange linjene i plottet, særlig i de sentrale konfliktene, er der. Mindre plotelementer utvikles ikke like godt.

Spørsmålet er nå hvordan neste sesong nøster opp de løse trådene fra finalen. Fra nyhetsmeldinger vet vi at to nye viktige karakterer vil bli introdusert: En fyr Lana traff i Paris og Lois Lane! Foreløpig er ikke Clark Kents fremtidige store kjærlighet interessert i journalistikk, så det skal bli spennende å se hvordan denne karakteren utvikler seg.

Episoden går i reprise lørdag kl 17.10.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: