Smart datamaskin

Min første datamaskin var en VIC20. Først og fremst ble den brukt til å kopiere spill i så enorme mengder at det knapt ble tid til å spille. Litt tid ble det igjen til programmering i BASIC. Utgangspunktet var ofte bøker eller blader med programlinjer som nitidig ble tastet inn. Noe lærte vi av å prøve å forstå programmene. Jeg har ikke peil på html-kode, men hackingen som er gjort på denne Blogger-templaten er et resultat av det jeg lærte den gangen.

Et program jeg husker godt er en lite AI-lignende rutine som lærte enkle egenskaper ved gjenstander ved å koble adjektiv til dem. På siden 20Q.net er det en voksen utgave av dette programmet som bruker det klassiske spillet ’20 spørsmål’ for å konstruere kunstig intelligens.

Du tenker på et hvilket som helst ord. Programmet spør deg spørsmål om det du tenker på som skal besvares. I løpet av 20 spørsmål skal datamaskinen gjette hva du tenker på. Mitt første ord var fjell og jeg formelig kvapp til da datamaskinen klarte det uten problemer.

Stjernekikkert og hjerne gikk ikke så bra. Da programmet etter noen ekstraspørsmål kom frem til riktig svar, ble jeg irettesatt for spørsmål med gale og uklare svar. Vi blir riktignok forklart at ingen svar er gale. Hvis mange etterhvert velger å tolke ordet på samme måte som meg, vil programmet bevege seg mot min forståelse av ordet. Likevel synes jeg å merke en litt fornærmet tone i oppsummeringen. Datamaskinen vil vel også gjerne vinne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: