Kreativt etnisk mangfold

Det er en myte at etnisk mangfold er en trussel mot sosial stabilitet og nasjonal enhet, sier Ragnhild Imerslund i en kronikk i Aftenposten. Hun er informasjonssjef for FNs utviklingsprogram i Norden. Deres årlige rapport ble fremlagt for et par uker siden.

Artikkelen virker veldig defensiv. Evnen til å håndtere kulturelt mangfold er en viktig indikator på kreativitet og evne til å klare seg i en globalisert fremtid. Poenget med å ta i mot flyktninger, asylsøkere og innvandrere er ikke å være snill med hedningene og de fattige. Det er nøvendig for å gjøre Norge klar til å møte fremtiden.

Tidsskriftet Economist applauderer: «While the report is full of feel-good language and social-science jargon, like “participation exclusion” and “living mode exclusion”, it is an interesting first stab at marrying diversity and development, two subjects not often found side-by-side.»

Magasinet tar klare forbehold. Rapporten undervurderer i sin iver etter å promotere kulturelt mangfold kostnadene. Poenget med en slik politikk er ikke å spare penger, men å skape levende, kreative og stabile samfunn.

Norge har på mange måter et godt utgangspunkt. Fremskrittspartiet undergraver våre muligheter for å lykkes med sin konfronterende retorikk. Jeg kvapp til nylig da jeg leste bloggen til Rajan Rishyakran. Her ble en uttalelse fra en Fremskrittsparti-politiker i Kristiansand brukt som eksempel på europeisk intoleranse ovenfor Islam.

Alt dette er ingen motsetning til å ha en restriktiv innvandringspolitikk. Utfordringen er hvordan både flyktninger og folk som vil ha jobb i Norge blir tatt i mot.

Utlendingsdirektoratet må bli mer offensive i forhold til hvem vi slipper inn i Norge. Har folk jobb å gå til bør de bare i unntakstilfeller nektes oppholdstillatelse. Å vise ut grunnløse asylsøkere i løpet av 48 timer er effektiv saksbehandling. La oss bruke samme virkemidler i behandlingen av asylsøkere fra land som sannsynliggjør at de har en rettmessig søknad. Engelske frivillige organisasjoner foreslår dette i følge en artikkel i Guardian.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: