Brutal effektivitet

Tvangskollektivisering i Sovjet på 1930-tallet og Tanzania på 1970-tallet er spektakulære eksempler på mislykkede prosjekter. I ‘Seeing like a state’ ser James C. Scott på hvordan politiske ledere kunne sette i gang prosjekter som kostet millioner av mennesker livet uten å være i nærheten av å lykkes.

Forklaringen finner han i et ønske om å gjøre en abstrakt plan til virkelighet uten å ta hensyn til opparbeidet folkelig kunnskap. Konfrontasjoner mellom en regjerings behov for kontroll og menneskers hverdag blir fort ublidt.

Forfatteren går systematisk gjennom eksemplene nevnt ovenfor, samt utviklingen av skogrøkt i Tyskland på 1800-tallet og byplanlegging på 1900-tallet. Siste kapittel beskriver eksempler på hvordan folkelig kunnskap ofte viser seg å være overlegen eller ligge foran forståelsen til moderne vitenskap.

Boken er akademisk, men høyst lesverdig. Eksemplene er interessante, men kan tendere mot gjentagelser.

På et par punkter kunne jeg ønske at forfatteren hadde gått noen skritt videre. I sin iver etter å fremheve lokal kunnskap kan James C. Scott være i nærheten av en urealistisk romantisering. Det finnes eksempler på at folkelig kunnskap er konservativ eller reaksjonær og har ført til økologiske katastrofer.

Jeg har også mistanke om at avstanden mellom god vitenskap og positiv folkelig visdom ikke er så lang. Boken beskriver nærmest lokal kunnskap som noe magisk som oppstår under gitte forutsetninger. Å gå fra løserevede fakta til kompetanse som kan brukes til noe nyttig krever alltid en prosess.

Nå er det en viss fare for at jeg ønsker å gjøre en allerede god bok til noe annet enn det den er. Brad DeLong gjør litt denne tabben i sin omtale av boken.

‘Seeing like a state’ fanget min interesse fordi jeg ser en relevans til ledelse. Strategi og endringer i bedrifter er ofte løsrevet fra hverdagen til ansatte som møter kunden. Det får ikke like alvorlige konsekvenser som i Stalin-Sovjet, men kan være skadelig nok for en bedrift som prøver å tvinge i gjennom en teoretisk fundert organisasjonsendring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: