Grøssere om å glemme

En artikkel i Newsweek om koreansk film vekket min interesse for noen måneder siden. Etter det har jeg sett action-filmene ‘Volcano high’, ‘The resurrection of the little match girl’ og ‘Yesterday’. Alle var interessante, men ikke noe jeg helhjertet vil anbefale videre.

Den psykologiske grøsseren ‘The uninvited’ er best av de koreanske filmene jeg har sett så langt. Jon-won er i ferd med å gifte seg, men får problemer når to myrdede jenter viser seg i leiligheten hans. Når han treffer en dame som også ser spøkelsene blir han tiltrukket av henne.

Første halvdelen har brorparten av de grøssende scenene. Flere hendelser fikk det til å gå behagelig kaldt nedover ryggen. Andre halvdelen av filmen dreier seg hovedsaklig om Jon-wons tapte minner og grunnen til at damen han treffer også ser spøkelser. Mange vil nok savne det overnaturlige elementet.

Manus, regi, idéer og skuespill er bunnsolid. Fortellerrytmen og dvelende scener gjør at filmen til tider blir en tålmodighetsprøve. Alt går veldig saaakte. Derfor vil filmen neppe få et bredt publikum.

La meg gjøre det klart at en oppføring på ‘Film sett’-listen ikke er en anbefaling. ‘The butterfly effect‘ er en dårlig film. Og jeg pleier å finne noe positivt å si, men her feiler det på alle fronter.

Jeg tar den likevel med her, fordi handlingen har paralleller til ‘The uninvited’. I denne filmen brukes korte øyeblikk hvor hovedpersonen fikk blackout i barndommen til å reise i tid. Hver gang dette skjer, blir imidlertid virkeligheten rotet til på uforutsigelig vis.

Filmen tror den er mørk der den kun er ondsinnet. Det er vanskelig å sympatisere med hovedpersonen Å holde oversikt over alle de parallelle tidslinjene er helt umulig. ‘The butterfly effect’ minner meg bare om hvilket mirkal av en film Donnie Darko er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: