Latterlig amerikansk politikk

Få kan le av seg selv som amerikanere. Unntaket er de evig sinna republikanerne på ytterste høyre fløy som ligner på John Alvheim og Carl I. Hagen i Norge. Satire og parodi er viktig for å ta et samfunn på pulsen. Under følger lenker til underholdende humorsider på Internett som også bidrar til å forstå amerikansk politikk.

Kerry/Bush-musikkvideoen til ‘JibJab‘ har vært den store snakkisen de siste ukene blant politiske interessert i USA tilknyttet Internett. I en sangduell skjeller presidentkandidatene hverandre ut etter noter. Begge sider får kraftig gjennomgå. Humoren balanserer mellom å være rå og uskyldig, omtrent som South Park.

Daglige talkshow er en tradisjon på TV i USA. Omsider har NRK2 begynt å sende David Lettermann, men min favoritt er ‘The daily show‘ med Jon Stewart. En periode gikk utdrag av programmet sent på kvelden på CNN. Nå må norske fans ty til nettet.

På nettsidene ligger videosnutter med høydepunkter fra showet. Reportasjene tar den selvhøytidelige formen på amerikansk TV-journalistikk på kornet, men klarer i tillegg å få inn et par velrettede spark mot politikken. Nordmenn vil nok også se humoren i ‘The daily show’ med CNN på kabel og norske TV-nyheter som legger seg til dårlige vaner fra USA.

The onion‘ er er ikke så politisk relevant, men vel verdt å sjekke ut for sin parodi på amerikansk avisjournalistikk.

‘Doonesbury’ har gått som tegneserie i årevis nå. Jeg har aldri klart å koble på den. Problemet mitt er at fokus ligger for mye på et persongalleri bygget opp over flere år i forhold til politiske hendelser. Har bestandig hatt følelsen av å hoppe inn midt i en såpeopera når jeg har prøvd å lese tegneserien.

En nyere og friskere serie er ‘Day by day‘ av Chris Muir. Fire amerikanere med forskjellige politisk ståsted kommenterer de siste dagers hendelser. Karaktertypene er lett gjenkjennelige moderne mennesker.

This modern world‘ kaster et skjevt blikk på all dobbeltkommunikasjon, enten det er på høyre eller venstre side i politikken. Republikanerne er likevel hovedmålet for Tom Tomorrow.

Alle denne humoren gir et viktig korrektiv til amerikanske nyheter, på samme måte som ‘Nytt på nytt’ og ‘Hallo i uken’ i norsk politikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: