Engler over Irak

Presidentfrue Laura Bush har hovedrollen i det nye stykket til Tony Kushner. Det vil si, hun er en viktig karakter i oppsetningen og spilles av en mannlig skuespiller som har spesialisert seg på ta dameroller. I scenen som foreløpig er publisert leser presidentfruen for en gruppe døde irakiske barn. Når hun vil gi de søte ungene en klem, må en engel forklare henne at de ikke har noen kropp.

Nå kan en hvilken som helst tredjerangs komiker lage dårlig satire. Tony Kushner har imidlertid et solid rykte. På begynnelsen av 90-tallet lagde han et 7-timers teaterstykke, ‘Angels in America’, som mange følte tok tidsånden på kornet. Til og med surpompen Harold Bloom plasserte han på sin liste over mulige medlemmer av en fremtidig litterær kanon.

‘Angels in America’ sveiper over forrige århundre med komedie, tragedie og religiøs mystikk. Stykket vant Pulitzer-pris når det kom ut, gikk i en TV-utgave på Sverige i vår og kommer på DVD i høst.

Et nytt utdrag med Laura Bush fra hans nye stykke, ‘Only We Who Guard the Mystery Shall Be Unhappy’, er offentliggjort i Salon i dag, samme med omtale fra en offentlig leseprøve. Tidligere har han fått masse kritikk for scenen med de irakiske barnene. Denne gangen er det en mindre parodisk Laura Bush som protesterer til en defensiv forfatter over måten hun er fremstilt på av Tony Kushner.

Begge scenene er publisert på nettet og ser ut til å kunne bli godt teater. Stykket går rett inn i en aktuell politisk situasjon. Ved å legge til religiøse elementer som engler, noe Tony Kushener også gjorde i sitt debut-stykke, settes temaet inn i en større sammenheng. Evnen til å være kritisk, men samtidig vurdere seg selv kritisk, er fascinerende.

‘Angels in America’ er jeg ikke sikker på om er satt opp i Norge. Stykket er så rotfestet i en amerikansk virkelighet at den er vanskelig å plante om til Oslo. Men klarer vi å lese og se Michael Moore, må vi vel klare dette også. Om ikke et teater tar på seg ansvaret, er det snart mulig å se stykket på DVD med blant annet Al Pacino, Meryl Streep og Emma Thompson.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: