Ukens amerikanske filmpremierer

I ‘Collateral‘ praier en leiemorder spilt av Tom Cruise en tilfeldig drosjesjåfør til å kjøre seg rundt for å knerte vitner i en pågående rettsak. Innimellom samtaler og male-bonding blir det korte utbrudd av vold. Som flere andre Michael Mann filmer virker det som om denne er gjennomsyret av sentimental maskulinitet.

Kritikerne er i all hovedsak positive, selvom filmen faller sammen i en temmelig konvensjonell siste del. The Onion sier: «Working in a minor key on a small scale, the film largely, and wisely, limits itself to the story of two men, one cab, one vividly rendered city, and one hectic night… Dispensing bullets and wisdom with equal aplomb, Cruise takes his all-American bravado into intriguingly dark places. »

Salon har gjort dette til sin ‘vi-hater-Cruise’-uke med en analyse av hans karriere, for deretter å gi han mye av skylden for at ‘Collateral’ ikke fungerer: «Yet after that promising start, «Collateral» ratchets down, gradually, to being only average. Cruise’s dignity rings stiff and false (not even the suit helps), and he’s no match for Foxx.»

Likevel har filmen i løpet av kort tid avansert til en av de jeg ser mest frem til å se på kino.

Hype kan gå flere veier. Ganske sjelden klarer en film å leve opp til hypen. Andre ganger prøver hypen å overdøve en dårlig film. ‘Open water‘ er et eksempel på en film som mange skryter opp i skyene etter å ha blitt positivt overrasket, for så å få et backlash med kritikere som sier at den er ikke bra.

Uansett er den et mirakel. Et ektepar laget den på fritiden med et digitalt kamera. Historien er enkel: Et ektepar strander etter en dykketur midt ute på havet blant en flokk haier. Mesteparten av filmen pågår mens de trår vannet flere kilometer fra land.

Nå er vi over i backlash-modus, tydeligvis. Det som var uventet og realistisk for de første tilskuerne er nå blitt kjedelig og for hverdagslig. David Edelstein i Slate skriver: «If Open Water sounds like your kind of movie and you don’t have anything more fun to do (say, carve into your flesh with an x-acto blade or eat turned mayonnaise for the purpose of cleansing your lower intestine), by all means buy a ticket.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: