Den gode, gamle skolen

Interessante realityprogrammer må dreie seg om noe virkelig. Kunstige situasjoner som i Big Brother og Robinson har publikum vokst i fra. Derfor er Idol, Farmen og Nr 19 de mest suksessfylte konseptene den siste tiden.

I England gikk det i fjor et realityprogram som var et interessant eksperiment. Hvordan ville noen av de beste elevene i dag klare seg på en skole på 60-tallet? Telegraph forteller at mange gjorde det ganske dårlig.

Enda mer interessant ville det være om programmet hadde brukt en bredere gruppe elever. Kanskje hadde dårlig elever klart seg bedre i den gamle skolen. Neste sesongs program skal ta utgangspunkt i mer praktiske fag. Her kan vi finne ut om dagens yrkesskoleelever vil takle gårsdagens læreplaner.

Jeg har en mistanke om at mange av de nyere pedagogiske metodene hovedsaklig er til fordel for ressurssterke elever. Prosjektarbeid belønner de som har tilgang til kunnskapsrike foreldre, datamaskiner og bøker hjemme. I puggeskolen stilte alle mer likt.

Vitenskapelig arbeid om hvordan hjernen lærer viser at jo mer kunnskap man har, jo lettere er det å tilegne seg ny. Ny informasjon fester seg lettere når den har eksisterende kunnskap å relatere seg til.

Michael Knox Beran mener til og med at den gamle puggingen av dikt hjelper barn å lære viktige verdier og teknikker: «The older techniques […] are genuinely liberating. They build up in the child a more powerful mental instrument, one that will allow him, in later life, to make good use of his freedom. They cultivate those critical powers that enable an educated adult to question authority intelligently. The older techniques also unlock doors in the interior world of the soul. Classic poetry and rhetoric give kids a language, at once subtle and copious, in which to articulate their own thoughts, perceptions, and inchoate feelings. They help awaken what was previously dormant, actualize what was before only potential, and so enable the young person to fulfill the injunction of Pindar: “Become what you are.”»

Moderne pedagogikk har som mål å gjøre elever bedre foreberedt på å møte den moderne verden og få barnet til å føle at det er i kontroll. Risikoen er at man hiver ut metoder som har fungert i tusenvis av år uten å finne ut hva som gjorde at de fungerte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: