Offentlig bygget e-bay

En av de største kommersielle suksessene på internet er auksjonsfirmaet e-bay. Tusenvis av kunder er aktive med å selge og kjøpe på websidene deres til enhver tid. Guardian beskriver en engelsk idé om et offentlig drevet tilbud av samme type for å selge både produkter og tjenester.

National E-Markets kalles tjenesten. Idéen er at den skal stimulere økonomien og nye arbeidsplasser ved å skape en infrastruktur for å tilby varer og arbeidskraft. Det hele er stort og spennende tenkt i tråd med tidligere tiders nasjonale industriprosjekter.

Mine Høyre-instinkter spør om det virkelig er interesse for et gigantisk, nasjonalisert e-bay. Om så skulle være, vil det sannsynligvis bety døden for mange eksisterende private tjenester.

Idéen oppfordrer ihvertfall til å tenke nytt rundt næringspolitikk og arbeidsliv. I Norge har ikke debatten beveget seg så mye fremover de siste ti-årene. NHO og LO slåss som før, det er skattelette og privatisering, forenkling og byråkratisering.

Arbeiderpartiet trenger moderne, ideologiske prosjekter. Med idéer av denne typen vil Jens Stoltenberg vise at partiet hans kan være nyskapende etter å ha glidd tilbake til en tradisjonell sosialisttankegang de siste månedene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: