Munch-tyveri del av trend

Tyveriet av ‘Skrik’ og ‘Madonna’ var ikke så uvanlig som nyhetsdekningen kan tyde på. Marc Spiegler i Slate forteller om trender innenfor kunsttyverier. Tiden for gentlemanen som på kløktig vis omgår sikkerhetstiltak er over. Nå er det brutale ran i åpningstiden som gjelder.

Artikkelen lister opp en lang rekke angrep på museumer av samme typen som på Munch-museet i forrige uke. Paradoksalt nok er det vanligvis bedre sikkerhetstiltak som gjør det attraktivt å bruke denne metoden. I åpningstiden er sikkerhetstiltakene dårligst. Skal tyvene være sikre på å få med seg kunstverket er det tidspunktet å slå til.

Forsikring er heller ingen løsning. Vanligvis blir premien 0,1 % av verdien. Driftsbudsjettet til institusjoner vil fort bli spist opp hvis kunstverk skulle forsikres til markedsverdi. Dessuten vil en utbetaling etter tyveri bety at maleriet blir forsikringsselskapets eiendom hvis det dukker opp igjen. Ved en oppklaring risikerer vi at kunstverket forsvinner ut av landet.

Munch-museets direktør Gunnar Sørensen har blitt framstilt som lettere naiv når han påpeker at strengere sikkerhet ikke nødvendigvis hadde gjort det mulig å unngå tyveri. Eksperter i Slate-artikkelen mener at raid av denne typen mot kunstmuseumer er noe vi må leve med og at det vil være vanskelig å sette i verk nødvendige sikkerhetstiltak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: