Vann til anklene

Journalisten Ross Gelbspan har gjort det til et mål å avsløre hvorfor drivhuseffekten får så liten oppmerksomhet i USA. I en bokomtale av tidligere visepresident Al Gore får vi et sammendrag av hvordan oljeindustrien, media og politikere bidrar til å skyve saken under teppe.

Representanter for Bush-administrasjonen ser ut til å måtte bite i det sure eplet. ‘Secretary of energy and commerce’ og hans rådgivere har gitt sin godkjenning til en rapport som indikerer skadevirkninger som skyldes menneskeskapte klimaendringer. ‘Ingen kommentar’, fra det Hvite Hus virker mer som en godkjennelse rapporten i forhold til tidligere kontante avvisninger.

Richard Posner på Lawrence Lessigs blog kommenterer denne utviklingen i to poster.

Vitenskapsmenn som er skeptiske til global oppvarming kan deles i to grupper. Mange har et troverdighetsproblem fordi forskningens deres er finansiert av oljeindustrien. Andre viser til at klimamodeller inneholder stor usikkerhet. Beslutninger bygger imidlertid alltid på usikre data. Politikere kan ikke bli lammet av dette. Risikovurderinger er et element i alle politiske vedtak.

Den tredje posten til Richard Posner går imidlertid litt av sporet i en kritikk av miljø-provoaktør Bjørn Lomborg. Han arrangerte i København i vår en konferanse hvor et panel av vitenskapsmenn skulle finne ut de viktigste områdene å bruke penger på for å fremme utvikling og levevilkår. AIDS-problemet havnet øverst på prioriteringslisten, mens klimaendringer endte opp langt nede.

For det første tror jeg Richard Posner undervurderer hvordan AIDS totalt ødelegger mange afrikanske land fordi problemet ikke er særlig synlig i amerikanske nyheter. For det andre vil virkemidlene for å dempe klimaendringer være reguleringer, ikke direkte pengebevilgninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: