Irrasjonell matematikk

Matematikere forestiller mange seg som logiske maskiner. ‘A Beautiful Mind’ minte oss om at de faktisk er mennesker. En linje i boksamlingen min er biografier og bøker som slår hull på myten om matematikk som noe kaldt og firkantet. I antikken ble den snarere tvert i mot forbundet med det åndelige.

I ‘The Strange Case of Louis de Branges‘ skriver Karl Sabbages om Riemann hypotesen, et gjenstridig matematisk problem som ingen hittil har klart å slå hull på. Louis de Branges mener han har løsningen, men ingen gidder å sjekke: «de Branges and his proof appear to have been ostracised by the profession. It may be that a possible solution of one of the most important problems in mathematics is never investigated because no one likes the solution’s author.»

Artikkelen går dypt inn i mekanikken bak vitenskapelig oppdagelser. Hvordan pølsa blir stappet er ikke alltid et vakkert syn. Vitenskap er mer enn rasjonell overveielse. Det er også et spørsmål om hvem som har autoritet og hvem det rådende flertall vil lytte til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: