Et nyttig meme

‘Hva er det jeg har gjort?’, må Richard Dawkins mange ganger spurt seg etter å ha lansert idéen om memer i 1976. I ‘The Selfish Gene’ definerte han ordet slik:

«A unit of cultural transmission, or a unit of imitation. – – -Examples of memes are tunes, ideas, catch-phrases, clothes fashions, ways of making pots or building arches. Just as genes propagate in the gene pool via a process which, in the broad sense can be called imitation. If a scientist hears, or reads about, a good idea, he passes it on to his colleagues and students. He mentions it in his articles and his lectures . If the idea catches on, it can be said to propagate itself, spreading from brain to brain. »

Senere har andre strukket begrepet i retninger som rasjonalisten Richard Dawkins neppe hadde likt. For noen forstås evulosjonsanalogien helt bokstavelig. Et meme blir for de mest hysteriske ‘new age’-talsmenene en livsform. Da blir veien fra bilde til realitet for kort.

På websidene til Anders Sandberg ligger det en svært interessant artikkel som definerer og diskuterer memer seriøst, uten å strekke idéen for langt. ‘Kilroy was here’-grafitti, urban myths og kristendommen brukes som illustrasjoner på hvordan memer kan brukes som forklaringsmodeller for utbredelsen til konkrete fenomener.

Viral markedsføring, å bygge et produkt eller en tjeneste uten bruk av betalt reklameplass, bruker allerede innsikten i dag. Det klassiske eksemplet er Hotmail som spredde informasjon om produktet ved å plassere en kort tekst og lenke på bunn av alle mail som ble sendt fra sidene deres.

Eksempelet med kristendommen i artikkelen viser at memer kunne være en interessant innfallsvinkel til idé-historie. Foreløpig sier ikke teorien nok om så sammensatte idéer som kristendommen, men det skal bli interessant å se om det vil utvikle seg en mer systematisk metode med utgangspunkt i Richard Dawkins memer.

Siden til Anders Sandberg inneholder lenker til flere interessante artikler om tema.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: