Oppslukt av en bok

I Jasper Ffordes bøker om Thursday Next viser de mest absurde munnhell seg å være realiteter. Wales er en sosialistisk stat, tidsreiser ikke helt uvanlig, dodoer genmanipulerte kjæledyr og Krim-krigen har rast i over hundre år. Og noen mennesker klarer å reise inn i bøker og bli bokstavelig talt oppslukt av dem.

Alle de fire bøkene som er utgitt så langt er latterlig sludder, en mer litterær utgave av ‘Hitchikers guide to the galaxy’. Den tredje boken i serien, ‘The well of lost plots’, forklarer hvorfor siste del av James Joyce ‘Ulysses’ mangler tegnsetting og hvor Godot ble av. Blir du pinlig berørt av å le på offentlig kommunikasjonsmidler, bør du legge igjen denne boken hjemme når du er på reisefot.

De to tidligere bøkene har etablert et mysterium i starten av fortellingen. I ‘The well of lost plots’ skjer det et mord først midt i boken. En psykologisk dypsindig kriminal-roman kan slippe unna med dette, men ikke Jasper Fforde.

Et plot som holder fortellingen i gang gjør at leseren overser kunstige overganger og dårlig vitser. Uten et mysterium blir ‘The well of lost plots’ mer en serie med sketsjer enn en bok.

Etter høstens omfattende leseprosjekter vil jeg likevel vurdere å investere i Jasper Ffordes siste bok i serien, ‘Something Rotten’. Humoren er fremdeles unik og passer mine boknerd interesser perfekt. Med Hamlet i sentrum for handlingen håper jeg på en sterk karakter som kan binde vitsene sammen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: