Film fra sør

Årets program for ‘Film i Sør‘ hadde usedvanlig mange filmer som interesserte meg. Grunnen kan være at flere av bloggene og sidene jeg leser jevnlig har nyheter om asiatiske filmer. Det er også mulig at festivalen har blitt flinkere til å plukke opp god underholdning fra eksotiske filmland.

Her er noen av filmene jeg har blinket ut som interessante:

  • Åpningsfilmen ‘House of Flying Daggers’ er øverst på min prioriteringsliste. Ny wuxia-film regissert av Zhang Yimou (‘Hero’) med de kinesiske superstjernene Ziyi Zhang og Andy Lau borger for estetisk action. Det er imidlertid ikke så viktig å se den festival-uken, da den vil ha premiere for vanlig kino-visninger i slutten av måneden.
  • Infernal Affairs‘ har blitt nevnt på bloggen tidligere. Her er det bare å gå mann av huse for å se noen av de beste gangsterfilmene de siste årene.
  • I Vesten er ‘Akira’ og ‘Ghost in the Shell’ de to anime-filmene alle har sett. Oppfølgeren til den siste heter ‘Innocence‘ og har vært innom alle de store festivalene de siste månedene. Mottakelsen blant fansen har vært litt lunken på grunn av en midtdel som inneholder mye filosofisk diskusjon. Japanerne liker følelser og tar robotene sine svært alvorlig. Ikke noe problem for meg, denne skal det bli godt å få sett på stort lerret.
  • ‘Warriors of Heaven and Earth’ høres interessant ut, en kinesisk sverdfilm som var Kinas Oscar-kandidat i 2003. Forresten, er det ikke på tide at noen viser en kavalkade med filmer som viser bredden i Hong Kong-film? De klassiske Shaw Brothers filmene er i ferd med å bli gravd frem, restaurert og vist på festivaler. Cinemateket eller ‘Film fra Sør’ burde kjenne sin besøkelsestid.

Korea er et interessant filmland som leverer både kjente genre-øvelser og eksotiske blandinger. Cannes-vinneren ‘Old Boy’ står nevnt i forordet, men kom dessverre ikke med i programmet. Det gjorde derimot disse:

  • A Tale of Two Sisters‘ leverer det asiaterne kan best nå, grøssere. Drama, eventyr og spøkelseshistorie blandes sammen til en historie som etter anmeldelsene å dømme lykkes svært godt.
  • Japanerne er ikke de eneste som lager animasjonsfilmer for voksne. I følge kritikkene jeg har lest er ‘Wonderful days‘ teknisk briljant og god, men dessverre ikke en udødelig klassiker.
  • ‘Memories of a Murderer’ har jeg ikke hørt så mye om, men noen sjanser bør man ta på en festival.
  • Denne kommentaren fra Chareles Taylor i Salon gjør at en koreansk film ble strøket av programmet mitt: «If we’re honest, most of us would admit that our spirits sink when we hear a movie described as «pastoral.» Too often the term has been used to signify pictures that are lovely, composed and becalmed to the point of deadness. This year’s «Spring, Summer, Fall, Winter and …» is the perfect example of this sort of movie, the kind that takes about five minutes to make you wonder how you’re going to get through the next two hours. «

Da er jeg godt over mitt budsjett: Et klippekort med 5 filmer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: