I ditt ansikts sved

Arbeid skrives det alt for lite om. I litteratur beskrives det i beste fall som et hinder å overvinne for karakteren. I realiteten vil selv en kjedelig jobb å engasjere deg i minst en tredjedel av alle arbeidsdager.

Gig‘ er en fantastisk bok som lar rundt 50 amerikanere fortelle om arbeidet sitt. Her får vi høre fra folk som jobber i yrker med høy og lav status, respektabilitet og lønn. I ‘Kjøpt og underbetalt‘ konsentrer Barbara Ehrenreich seg om hvordan fattige i USA får ting til å gå rundt.

Utgangspunktet var Clinton’s velferdsreform som skulle tvinge folk fra trygd til arbeid. Hvordan klarte folk seg på minstelønn rundt omkring i USA, lurte forfatteren på? Dermed jobbet hun i 1 måned 3 forskjellige steder i landet i yrkene trygdede sannsynligvis ville ende opp i: Servering i restaurantbransjen, vaskejobber og butikkarbeide.

Og hvordan klarte så vår ressurssterke journalist seg? Svært dårlig. Til tross for at hun innvilget seg selv en bra startkapital på hvert sted, var det plent umulig å få lønnen til å strekke til. Særlig bolig var en stor utfordring. Kollegene hennes klarte seg også svært dårlig. De som fikk det til å hangle jobbet syv dager i uken og hadde som regel flere jobber.

Boken beskriver levende og engasjert hvordan både Eherenreich og menneskene hun jobber med forholder seg til arbeidet sitt; hvordan de blir behandlet av sjefer og kunder, hvordan de kommer seg gjennom en arbeidsdag og hva som får dem til å fortsette. Noen ganger er forfatteren tydelig sint, men vel så ofte skriver hun med en galgenhumoristisk tone.

Hvor relevant er boken her til lands? Å få trygdede i arbeid er kjente toner fra norske politikere. I mange jobber i Norge vil det også å være vanskelig å få pengene til å strekke til. Du må ha god råd for å bo i Oslo. Sikkerhetsnettet og arbeidsmiljøet er nok bedre enn i USA, men mange undervurderer realitetene av å ha lavt betalt arbeid.

Holdningene som beskrives i møte med kunder og omgivelser er svært relevant for Norge. Sier noen i en sosial sammenheng at de har en vaskejobb på fulltid, vil nok det påvirke synet på personen negativt. Boken fikk meg til å se på ansatte jeg traff i butikk, på hotell og restauranter på en ny måte.

Kritikken boken har blitt møtt med er at Barbare Ehrenreich tross alt var en turist i jobbene. Hun kunne tross alt når som helst gå tilbake til en tilværelse som journalist. Likevel gikk hun lenger enn de fleste for å finne svaret på spørsmålet hun stilte, hvordan fattige hadde det.

I stilen velger hun motsatt innfallsvinkel til Åsne Seierstad i ‘Bokhandleren fra Kabul’. Hun er tilstede i historien hele tiden og kommenterer sin egen rolle som observatør og deltaker.

Nordmenn er svært interessert i Michael Moore. Sannsynligvis fordi vi ikke har noen lignende politisk rabulist selv. Radikale politiske miljøer konsentrer seg om å kjempe for rettighetene til de som har gode jobber, dyre barnehageplasser og luksusprosjekter som ligger langt unna fattiges hverdag.

Tidligere i høst var det en diskusjon om at flere burde defineres som fattige. Å følge en EU-standard er sikkert fornuftig nok. Men i den grad det tilslører at vi har noen svært fattige uten muligheter til å komme seg ut av et uverdig liv, kan det ødelegge fokuset på de nødvendige virkemidlene for å redusere fattigdom.

‘Kjøpt og underbetalt’ bør leses for innblikket det gir i arbeidet de usynlig menneskene gjør og som en oppvekker på hvor dyrt det er å være fattig. Hvis den bare leses som en bok om hvor forferdelig USA er, har man gått glipp av flere vesentlige poenger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: