Norsk magisk realisme

Junior ‘Uno‘, var min innskytelse etter å ha sett Erik Poppes første film ‘Schpaa’. Filmseeing går alltid litt i bølger og for fem år siden gikk jeg glipp av den. Derfor bærer min reaksjon preg av å ha sett filmene i motsatt rekkefølge.

Filmen tar for seg et ekstremt tøft gjengmiljø blant en gruppe gutter mellom 11 og 14 år. Ettertekstene gir inntrykk av at historien er sann. Følelsen er likevel å se det som skjer på avstand i forhold til autensiteten i Aksel Hennies selvopplevde historie i ‘Uno’.

‘Schpaa’ står i en litt traust, norsk filmtradisjon med en sterk vilje til å tenke nytt. Den virket nok langt friskere for fem år siden enn den gjør nå, samtidig som den la grunnlaget for mye av det spennende som har skjedd de siste årene.

Hawaii, Oslo‘ har en av årets beste trailere. Å se den på nytt etter filmen bekrefter hvilken prestasjon begge er.

Et elegant manus har gjort det nødvendig å ha høye ambisjoner for å klare å feste fortellingen til lerretet. Regissør og skuespillere leverer varene. Det knirker noen ganger på kritiske steder hvor dialogen detter ned til vanlig ‘filmprat’. Den gjennomgående kvaliteten på resten gjør det lettere å oppdage de få gangene det knirker.

Historien leker med forventningene våre på en måte som er uvanlig i norsk film og TV. Den vet hva vi, som et medievant publikum, tror kommer til å skje. Noen ganger spiller tingene som skjer med forventingene vår, andre ganger mot.

Skuffende sjelden får vi twists og overaskelser på lerretet i Norge. Her er dette turnert på en veldig elegant måte.

‘Hawaii, Oslo’ er forankret i en skitten, realistisk by. Det er deilig å se storby-filmer laget i Norge. Med filmens tilfeldigheter og antydninger om noe mer får også østkanten et snev av magi over seg.

Et element som har fått for liten oppmerksomhet er musikken. Den passer rytmen i fortellingen perfekt.

Å trille sekser er kanskje å gå litt langt, men Erik Poppe er ikke langt unna med ‘Hawaii, Oslo’.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: