Thai stunt-action

Den thailandske actionfilmen ‘Ong Bak‘ har vært livlig diskutert på internet de siste månedene. Grunnen er trendsettende stunts som vi nok vil høre ekko av i årene som kommer.

På fredag gikk jeg intentandende til Klingenberg for å kjøpe billetter. Rett foran nesen min sto det at ‘Ong Bak’ startet for 10 minutter siden. Filmen erstattet en annen på festivalen Film fra Sør. Opprømt begynte panikken å bre seg i kroppen. Hadde jeg nettopp gått glipp av en film jeg hadde hatt veldig lyst til å se lenge? Heldigvis gikk den også lørdag og søndag.

Handlingen i filmen er helt uinteressant. Det sentrale er en forfriskende filosofi for å lage stunts, et slags dogme-manifest. De siste årene har dataeffekter og bruk av vaiere dominert action-scener. I den nye filosofien er kunstig hjelp for å få stunts til å se imponerende ut og sikkerhet som ødelegger autensiteten forbudt.

‘Ong Bak’ setter stuntmennene i sentrum. De spiller alle rollene. Ser noe vondt og farlig ut for publikum, skal det også være det for skuepillerne. Actionscenene er nøye planlagt, utført og fotografert for å gjøre det helt tydelig hva som foregår.

Jeg lo opprømt og krympet meg om hverandre. Her var det både klassiske, humoristiske flukt-scener á la Jackie Chan og dirty fighting i Bruce Lee-stil. En annen referanse er de klassiske ‘Street Fighter’-filmene fra Japan på midten av 70-tallet som ble vist på Cinemateket i fjor høst.

I all hovedsak brukes Muay Thai, en kampform preget av kontante, energiske spark og slag kombinert med hopping. De mest spektakulære stuntene blir gjentatt flere ganger fra flere vinkler og i slow motion for å vise at dette er ekte.

Når hovedpersonen skal sette inn det endelig slaget på en fiende, hopper han med beinet først og knuser bordet skurken holder foran seg før han braser inn i hodet hans med full fart. Alt for å vise at dette gjør vondt på ordentlig. På slutten av traileren ser vi stuntmannen som spiller hovedpersonen sitter i en rullestol med seriøse skader etter stunt som har slått feil.

Matrix og Hong Kong-action har fremdeles sin sjarm, men etter å ha sett ‘Ong Bak’ virker andre action-filmer litt pysete.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: