Presidenter i spinn

Den siste debatten mellom Bush og Kerry er over. Kommentatorer i media i USA og Norge teller opp poeng og forteller oss hvem som har vunnet.

Markos Moulitsas i Guardian spør hvordan inntrykket av hva en debatt dreide seg om formes og hvordan seierherren utpekes:

«In 2000, Al Gore notched solid debate performances against Bush… Gore ran circles around Bush. Regardless, the post-debate consensus was that Bush came across as «likeable» while Gore was «stiff» and «arrogant». And how did we determine which one was likeable and the other stiff? The post-debate spinmeisters told us.»

På engelsk brukes uttrykket spin for hvordan meningen av en politisk hendelse formes av politiske debattanter og kommentatorer. Denne prosessen er langt fra rasjonell.

Spørsmålet er hva man kan gjøre for å unngå å la seg rive med. Det er vanskelig å få med seg alle relevante debatter for å gjøre seg opp en egen mening. Partienes materiell spinner mer enn de fleste kommentatorer. Å få med seg et bredt utvalg av media hjelper, men det tar tid. Alle meninger tenderer selv med et bredt tilfang stoff å bevege seg mot en konsesus.

I USA har Universitet i Pennsylvania laget en organisasjon som faktasjekker påstander i den politiske debatten, FactCheck.org. Målet er å gi interesserte privatpersoner og mindre mediaorgansiasjoner en mulighet til å nyttiggjøre seg funnene til en stab med researchere.

Wired forteller om målet med prosjektet: «FactCheck.org’s original mission was to provide a service to small and medium-size news organizations that didn’t have the resources to check the facts presented in political ads. However, its reach went much further. Many mainstream media outlets rely on the group’s research in their own political coverage. »

Første krav er at journalister ikke er fornøyd med å være talerør for politikere. Å presentere debattantenes synspunkter direkte har man kronikker og leserinnlegg til. At Dagbladet lar Jens Stoltenberg presentere en liste med eksempler på hvordan regjeringen har brutt løftene sine uten å vurdere gehalten i fakta som blir lagt frem, er latskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: