Sterk i troen

Helgens store diskusjonstema blant politisk interesserte i USA var Ron Suskinds artikkel om hvordan Bush tenker i New York Times. Hovedtesen er at administrasjonen bygger alle beslutninger på mavefølelse, intuisjon og tro.

Forfatteren skrev bok sammen med tidligere finansminster Sam O’Neill om hans tid i administrasjonen, før han ble tvunget til å trekke seg for et par år siden. Boken var åpent kritisk til Bush. Resultatet var at haugevis med demokrater og republikanere kom til Ron Suskind med sine skrekk-historier om om presidenten.

Artikkelen har en lang rekke anekdoter om dagliglivet i det Hvite Hus som gir en ‘Dr Strangelove’-følelse. Mest sitert på internet er overhøvlingen forfatteren fikk i 2002 av en rådgiver for Bush:

«The aide said that guys like me were »in what we call the reality-based community,» which he defined as people who »believe that solutions emerge from your judicious study of discernible reality.» I nodded and murmured something about enlightenment principles and empiricism. He cut me off. »That’s not the way the world really works anymore,» he continued. »We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality — judiciously, as you will — we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors . . . and you, all of you, will be left to just study what we do.»»

Til tross for krass kritikk viser Ron Suskind en slags nedlatende sympati med president George W. Bush. Sterk tro må presidenten gripe til for å prøve å beherske en situasjon som er ute av kontroll. Innerst inne vet han at han har tatt seg vann over hodet.

Så før jeg feller en tåre, la oss avslutte med en vits fra John Cleese via William Gibsons blog:

«How many Bush administration officials does it take to change a light bulb?

None. There’s nothing wrong with that light bulb. There is no need to change anything. We made the right decision and nothing has happened to change our minds. People who criticize this light bulb now, just because it doesn’t work anymore, supported us when we first screwed it in, and when these flip-floppers insist on saying that it is burned out, they are merely giving aid and encouragement to the Forces of Darkness.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: