Favoritt i ny oversettelse

Hva er favorittboken min? Et vanskelig spørsmål. For 15 år siden ville jeg svart ‘Ringenes Herre’ etter å ha lest den flere ganger på dansk, norsk og engelsk. For 10 år siden oppdaget jeg ‘Glassperlespillet’ av Hermann Hesse. Den ble fortært 3 ganger på like mange år.

De siste 5 årene har imidlertid første Mosebok endt opp på topp av boklisten min. Maken til saftige historier skal du lete lenge etter. Sakte, grundig og gjentatt lesning gjør at de litterære godbitene skyller over meg.

Salmenes og Jobs bok står også høyt i kurs. Ellers synes jeg kvaliteten på bøkene i Bibelen er høyst variabel. Josvas bok er rett og slett søppel. Det nye testamentet har sine øyeblikk, men er overvurdert. Det apokryfe Thomas-evangeliet er langt mer interessant enn noen av de offisielle skriftene.

Grunnen til at disse tankene dukket opp var flere kritikker av en ny oversettelse av Mosebøkene som nylig har kommet ut på engelsk. Forfatteren John Updike i New Yorker og Judith Shulevitz i New York Times skriver litteratur-anmeldelser på bakgrunn av en bok av Robert Alter.

Favorittutgaven min av Torah (som jødene kaller Mosebøkene) er oversetttelsen til Everett Fox fra 1995. Den blir nevnt i begge omtalene. En poetisk kraft i språket som griper tilbake til hebraisk og et fyldig noteapparat ser disse to oversettelsen ut til å ha felles.

‘King James Bible’ er et bra utgangspunkt for å bli bedre kjent med Mosebøkene. Nyere bibeltekster har en tendens til å forenkle og forflate. Det viktigste ankepunktet mot dem er imidlertid at de har kristne føringer. Valg i gjendiktningen gjenspeiler derfor ofte kristen teologi, moderne moraloppfatninger og behovet for enkelt språk fremfor å få frem den opprinnelig meningen og kraften i teksten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: