Bøker – Nostalgi for en larve

Første gang jeg stiftet bekjentskap med den lille larven var sannsynligvis det gamle biblioteket i Skien, det som nå er lesesalen. Billedboken har en original, litt alternativ, grafisk stil. Larven og alt den spiser seg gjennom er laget i en farverik collagestil. Morsomst er imidlertid hull i boken alle stedene der den sultne helten har tatt seg en bit.

Historien er at larven spiser og spiser seg gjennom fortellingen. Til slutt blir den til en sommerfugl. Enkelt og effektivt!

Nå fyller boken 35 år forteller The Guardian: «Thirty-five years old and just 224 words long, it has nevertheless sold a copy somewhere in the world every single minute since it was first published. It has been translated into more than 30 different languages, from Swahili to Catalan, worldwide sales top the 20m mark, and in one edition, if not several, is a constant presence on the UK’s bestseller lists.»

Jeg har selv kunnet observere at boken fremdeles slår an blant barn i dag, sikkert litt styrt av foreldre med nostalgi. I den versjonen vi har i huset står det at den norske oversettelsen kom i 1972. Så jeg må ha vært i første generasjon av barn som gledet meg over den.

I en undersøkelse i 1999 der USAs guvernører ble spurt om sin favorittbok, svarte George W. Bush ‘Den lille larven Aldrimett’. Et nostalgisk forhold basert på barndomsopplevelser kunne ha forklart valget, men presidenten var faktisk 23 år på det tispunktet den ble utgitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: