Irrelevant avis og TV

I begynnelsen av uken hadde Dagens Næringsliv to interessante artikler om moderne medievaner blant ungdom. Den ene var om et nytt avisformat som ble prøvd ut i Tyskland, en mellomting mellom tabloid og magasin som tok utgangspunkt i at folk hadde lest de viktigste nyhetene på internet. Den andre om debattprogrammer på norsk TV som knapt hadde seere under 40 år lenger.

Her har vi noe interessant å blogge, tenkte jeg etter å ha lest avisen på jobben. Vel hjemme og foran datamaskinen var artiklene ikke å finne på websidene til Dagens Næringsliv. Så istedenfor å henvise til en interessant artikkel, forteller jeg hvordan media gjør seg selv irrelevant.

John Batelle forteller på sin Searchblog hvordan hans abonnement på The Wall Street Journal og The Economist blir stadig mindre lest, fordi han ikke kan dele artiklene med andre ved å lenke til dem.

Den engelske avisen Guardian har valgt den motsatte løsningen i forhold til Dagens Næringsliv og WSJ. De har anstrengt seg for å gjøre det lett for bloggere å lenke til artikler. Resultatet har vært en enorm trafikkøkning og 20 % økning i betalte ukesabonnement på websidene, forteller redaktør Paul Carr.

Ungdom gidder ikke å bare ta i mot. De forventer å få si meningen sin. Media som ikke er interaktivt, for eksempel som det er mulig å lenke til, faller utenfor nettsamtalen. Det nærmeste vi kommer et forsøk på å blogge i norske aviser er Dagbladets patetiske skriblerier.

Og debattprogrammer på TV? Meningsmålingene folk kan ringe inn om på Holmgang, parafrasering av innsendte spørsmål hos NRK og telefonsvarer (Lydbånd! Det hadde det vært mulig å få til på 70-tallet) på Tabloid tyder på at velskodde journalister ligger noen år etter publikummet sitt i utnyttelse av kommunikasjonsteknologi.

Teknologien finnes. Debattprogrammer på svensk TV bruker SMS langt mer effektivt enn i Norge. Blender og andre programmer har gode systemer for interaktivitet med publikum.

Forrige valg så jeg knapt et valgprogram. Og jeg har vært politisk aktiv i flere år, følger aktivt med i aviser og på internet hver dag. Likevel var valgdekningen i TV fullstendig uinteressant.

Folk i media i Norge må ta seg kraftig sammen hvis de ikke skal miste flere generasjoner av nyhetsinteresserte seere og lesere.

2 kommentarer »

  1. Elise said

    Jeg er enig med deg. Synes forøvrig at det er altfor få interessante blogger på norsk som tar for seg kritikk/analyse/diskusjon av media. Altfor mange dagbøker om katter og vorspiel. Kan du anbefale noen? Keep up the good work!

  2. Anonymous said

    Kjenner mennesker som mener det aldri kan snakkes for mye om katter:o)

    Ellers er jeg absolutt på leting etter norske blogger som har klare meninger. Har lenket til to stykker så langt, litt ned på høyre side under Norske Blogger, og kommer sikkert til å legge inn flere etterhvert som jeg blir hektet.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: