Engelsk magi

Magi er blitt nærmest dagligdags på film og i bøker gjennom ‘Ringenes herre’ og ‘Harry Potter’. En av Susanna Clarkes fortjenester i ‘Jonathan Strange & Nr Norrell‘ er å gjøre alver og magi nytt, fremmed og skummelt igjen. Forventningene mine er innfridd til en bok som ble adskillig hypet før den endelig kom ut.

Hver scene og setning er underholdende på en ironisk, engelsk måte. Sammenligninger med Jane Austen er gjentatt i flere omtaler av boken. Et av mine yndlingseksempler er denne reaksjonen når et sort tårn dukker opp over natten i Venezia (det har en diameter som et bykvartal og rager så høyt opp det er mulig å se): «Where can it have come from, Frank? And what happened to the houses that were there before?»

Formuleringskunst unnskylder imidlertid ikke helt at strukturen i fortellingen som helhet er litt løs. Jeg skjønner ikke alltid hvor Susanna Clarke vil og boken er mer en tjukk nok. Heldigvis går aldri språket på tomgang. Særlig setter jeg pris på et knippe av kvasi-vitenskapelig fotnoter om magiens beskaffenhet og historie.

Neal Gaiman har sagt at ‘Jonathan Strange & Mr Norrell’ er den fineste engelske fantastiske romanen som er skrevet de siste 70 årene. Det betyr ikke nødvendigvis at han mener boken er bedre enn ‘Ringenes herre’. Med engelsk menes en helt spesiell tone og setting som ligger fjernt fra all tradisjonell fantasy.

Mot slutten slo det meg at hovedpersonene ligner adskillig på vitenskapsmennene som beskrives i Neal Stephensons bøker. Mr Norrell er genuint opptatt av magi på samme måte som mange i dag er opptatt av teknologi, men han er redd for å dele kunnskapen sin. Jonathan Strange er nesten for åpen og lemfeldig i sin omgang med farlig informasjon. Så helt uten virkelighetstilknytning er ikke boken.

Uvanlig til å være en bok om det fantastiske har den blitt nominert til Booker- og Whitebreadprisen. Utdrag av boken er tilgjengelig på Internet.

2 kommentarer »

  1. Hjorthen said

    Nå fikk jo Phillip Pullmann Whitbreadprisen for en av bøkene i His dark materials trilogien så det har jo skjedd før ihvertfall:-)

    Uansett så gleder jeg meg til å lese denne boka til Clarke ja, og hvis alver og magi gir mersmak så anbefaler jeg gjerne John Crowleys «Little big». Fabelaktig bok!

  2. Tor Andre said

    Det burde jeg visst! ‘His dark materials’-bøkene til Philip Pullman er en absolutt favoritt.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: