Oslo Filmfestival – Barnestreker

En gjeng med ungdom bestemmer seg for å gi skolens plageånd en lærepenge i ‘Mean creek‘, men alt går ikke som planlagt.

Første to tredjedeler av filmen til manus- og regidebutanten Jacob Aaron Estes er enkel, men fungerer perfekt. Hver enkelt karakter blir definert og stemningen i gruppen skifter elegant flere ganger underveis. Historien har den flyten jeg følte ‘The woodsman‘ manglet.

I den siste tredjedelen lunter filmen frem til sin nødvendige slutt. Estes mister ikke grepet, men ‘Mean creek’ går fra å være en spennende skogsvei til en traust motorvei.

Det solide manuset er godt gjennomført. Personinstruksjonen av de unge skuespillerne er fantastisk. Voksne er totalt fraværende, så hele historien bæres av ungdommene. Jenta i gjengen tenderer mot å bli litt for søt, men særlig plageånden gir jernet uten å miste kontrollen som skuespiller.

Litt namedropping blir nødvendig for å male frem stemningen. En av mine favorittfilmer fra 80-årene er ‘Stand by me‘. Stephen King (som skrev novellen den bygger på) har et godt grep om å skrive om barn. Debutanten Estes har den samme innsikten i hvordan ungdom tenker og reagerer.

De moralske melodramaene ‘Changing lanes‘ og ‘House of sand and fog‘ har vært interessante, men virker veldig konstruerte. ‘Mean street’ undersøker lignende situasjoner på en nærere og mer organisk måte.

Bakgrunnsmusikken i filmen var grei nok, men soundtracket sugde. Jeg liker ‘Death Cab for Cutie’, men alternativ-popen fikk ‘Mean creek’ til å høres ut som en episode av ‘OC‘. Det reflekterer nok smaken til produsentene mer enn karakterene og stemningen i filmen.

Overbruk av og dårlig plassering av sanger i filmer og TV-serier irriterer meg enormt om dagen. En gang i løpet av en episode, et par ganger i løpet av en film, får holde. Alt annet virker som juks. Synger og danser skuespillerne derimot, så er det bare å pøse på med sanger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: