Politisk pyramidespill

Både Pensjonskommisjonen og Perspektivmeldingen varsler store endringer i Norge. Folk vil føde færre barn, leve lenger og ha tjent opp større pensjonsrettigheter. Kort sagt, færre mennesker skal betale høyere pensjoner til flere. Noe må gjøres.

Kåre Valebrokk kan ha rett i at det er grunn til å tro at usikkerhet i anslagene kan føre til at ressursene tilgjengelig vil være større enn beregningene kan tyde på. Likevel mener han at pensjonsreformen bør gjennomføres.

LO og store deler venstresiden vil innføre tjenestepensjon til alle, det vil si øke fremtidige pensjonsutbetalinger ytterligere. Disse endringene insisterer de på må gjennomføres før helheten diskuteres gjennom en eventuell reform. Noen LO-forbund ønsker til og med å knytte hvor mye et parti får i støtte opp mot i hvilken grad de mener det samme som dem i dette spørmålet.

Politikere som skygger unna debatten minner meg om de mest rabiate miljøskeptikerne i USAs regjering og Fremskrittspartiet. De ser nok muligheten for at det kan gå galt, men de viser til at Folketrygden har fungert så langt og vi trenger mer informasjon før vi kan ta en avgjørelse.

‘Føre var’-prinsippet er upopulært når det krever modige beslutninger som først får positive konsekvenser flere tiår inn i fremtiden. Våre politiske systemer er ikke laget for å tenke langt fremover. Derfor er det vanskelig å få beslutninger på områder som miljøpolitikk og pensjonsreformer.

Endringer i pensjonskommisjonens forslag for å gjøre systemet mer rettferdig er helt rimelig, men å utsette en avgjørelse av makelighetshensyn er feigt. Den politiske debatten rundt Folketrygdens fremtid gjør det mer forståelig at titusenvis av nordmenn kunne gå inn i et pyramidespill.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: