Bøker – Moderne mytologi

Alltid interessant når fantasy blir diskutert av seriøse litteraturkritikere. I helgens Morgenbladet nevner Stein Leikanger Neil Gaimans ‘American gods’ som et eksempel på en bok som unngår å banalisere fakta i fiksjon:

«Han leker med det vi vet om «mytologien» og hensetter gudene til den amerikanske hverdagen, gir dem fiender og medspillere, og lar leseren gradvis forstå hva hun leser, hvor hun befinner seg i forhold til bok, virkelighet, fantasi og muligheter. For Gaiman, hvis arbeid alltid tar utgangspunkt i skillet mellom virkelighetens forutbestemthet og drømmeverdenens uinnskrenkethet, er det åpenbart at man kan foreta en gjennomgang av pantheon innenfor rammen av amerikansk hverdag. Blir det faktafiksjon? Det blir i hvert fall sterk fiksjon av det.»

Utangspunktet er at Jan Kjærstad angrep Stein Leikangers 5 år gamle begrep faktahelvete. Begrepet ble opprinnelig lansert som en en kritikk av særlig Kjartan Fløgstad og Erik Fosnes Hansen. En hyggelig overaskelse at Neil Gaiman duger til dette formålet.

Neil Gaiman har forøvrig en veldig bra blog. Der fant jeg i helgen en artikkel av en lærer som underviste i ‘American gods’ på en high school. Nå er jeg ikke lærer, men en kombinasjon av å jobbe i opplæringsavdelingen i Netcom og sterk interesse for bøker gjorde at jeg fikk et deilig rush av å lese hvordan læreren brukte boken til å utfordre elever som i utgangspunktet ikke var så interessert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: