Oslo Filmfestival – Ekstrem koreaner

Videovold fra det tidlige åttitallet har satt sine spor. Spaghetti-western, martial arts, billige grøssere og amerikanske kalkuner ga meg mer enn mareritt (for de gjorde det også). De skjerpet appetitten for en variert film-meny.

‘Kill Bill’ var en ren fryd. Jeg har noe av den samme video-utdannelsen som Tarantino og kjente igjen inspirasjonskildene. På slutten når de ser ‘Shogun assassin’ hadde jeg lyst til å hoppe opp og danse i kinosalen. Denne japanske sverdoperaen var en skjellsettende opplevelse for meg.

Regissør Park Chan-wook beveger seg i ‘Oldboy‘ i samme landskap av rå energi, brutalitet og store følelser som filmene ovenfor. I tillegg bringer han med seg en del japansk melodrama. Noe av dette kommer sannsynligvis fra kildematerialet, som sies å være en manga.

Hans forrige film, ‘Sympathy for Mr Vengeance’, var også et hevndrama med snurrige karakterer. Jeg fant ikke tonen med filmen, men ble likevel nysjerrig på regissøren. Det gjorde at jeg fikk tak i ‘Joint Security Area’, et drama om en grensetrefning mellom Nord- og Sør-Korea. Alle tre filmene viser et usedvanlig godt visuelt grep.

‘Oldboy’ handler om en fyr som blir stengt inne på et lite rom i 15 år. Når han slipper ut er han besatt av tanken på å finne ut hvorfor. Filmen har en fantastisk slåsskamp hvor hovedpersonen sloss mot 20 menn i en trang korridor kun assistert av en hammer. Dette er ingen danselignende martial arts-scene. Vekten er lagt på brutalitet, galskap og utmatthet. Filmen er mer en thriller enn en actionfilm.

Hvis du skulle være i tvil etter beskrivelsen så langt, så bør du la bestemor eller en førstegangsdate bli hjemme. Mest legendarisk er en tidlig scene hvor en levende blekksprut blir spist. Det så ikke ut som filmeffekter når fangarmer sprellet og sugekopper festet seg til hele ansiktet!

‘Oldboy’ kan nok ende opp blant årets 10 beste filmer for min del. Den er ikke så trygt plassert der som ‘Eternal sunshine of a spotless mind’, Lost in translation’ og ‘Infernal affairs’, men den ligger godt an. Det var nesten et terningkast…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: