Ustabil regjeringspartner

Kjell Magne Bondevik advarer Høyre mot noe formelt regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Å sette Carl I. Hagen & co ved Kongens bord er neppe lurt på noen år. Et budsjettforlik gjør ikke et populistisk parti forutsigbare.

Jeg er imidlertid parlamentarisk fundamentalist. Det betyr at det politiske grunnlaget for en regjering skal være formelt definert i en avtale. Å satse på skiftende flertall for mindretallsregjeringer har etterhvert blitt en vane i Norge. Men det er og blir en uting som gjør politikken mindre stabil og forutsigbar.

Holdningen til Kjell Magne Bondevik skyver realitetene bak regjeringens han leder under teppe, nemlig at den baserer seg på støtte fra Fremskrittspartiet. Det er ren dobbeltmoral.

Uansett hva man måtte mene om Høyrestatsrådene (selv er jeg stor fan av Solberg og Clemet), så jobber de jevnt og trutt med støtte fra partiet.

Kristelig Folkeparti er kun ett hakk mer stabile enn Fremskrittspartiet. De brummer støtt og stadig hvis de ikke får det som de vil, fra grunnplan og helt opp til ledende politikere i stortingsgruppa.

Når kritikerne uttrykte at alt var bra etter å ha fått en budsjettavtale de likte, tar jeg det som et dårlig tegn. Regjeringslysten kan ikke avgjøres av et tilfeldig forlik eller vedtak. Det tyder på at populisme er den rådende stemningen i partiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: